Насловна Вијести Република Српска Додик: Будућност Српске – аутономија

Додик: Будућност Српске – аутономија

195
0

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Републику Српску у будућности види, прије свега, кроз јачање њене аутономије и афирмацију њених права.

„Уколико се то не деси, вјерујем да ће генерације које долазе афирмисати наше право на самоопредјељење и да ћемо на тај начин моћи да одлучујемо о нашој политичкој будућности“, рекао је Додик за Радио Београд.

Уочи обиљежавања 30 година од оснивања Републике Српске, Додик је рекао да је Дан Републике важан датум, јер је српски народ 9. јануара 1992. године раскинуо са илузијама да ће неко други да му да слободу.

„Пошто је српски народ вјечито слободу бранио и освајао, тако смо ми тог 9. јануара кренули у освајање наше слободе“, рекао је Додик.

Напредак који је Република Српска остварила, каже Додик, резултат је борбе за право и достојанство, прије свега, отпором међународној интервенцији која је увијек била снажна, а снажна је и сад.

На питање како види политичку реалност БиХ данас, Додик је рекао да је БиХ је неуспјешна, неостварена и недовршена земља која нема никакву перспективу.

„БиХ једна озбиљна невоља за нас овдје и ретроградна структура. Немамо разлог да своје животе употребљавамо за такву БиХ“, рекао је Додик.

Он је истакао да се БиХ не може објаснити другачије осим Андрићевим ријечима да „кад уђеш у БиХ, ту престаје логика“.

„Имате парауставне одлуке, а имате Устав, имате појединца који се представља као високи представник, а није именован на ту функцију, имате власт странаца, а нигдје не пише да су они власт. Нема земље на свијету у којој је судија Уставног суда странац“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да БиХ нема ниједан унутрашњи консензус о свом постојању, ниједан заједнички празник, осим Нове године, те да нема будућност.

„Она егзистира на сили међународне заједнице, а та сила није довијека, она ће нестати и ја вјерујем да ће се БиХ на миран начин разићи“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ сматра да Бошњаци гријеше што се противе изворном Дејтону.

„Уколико не успијемо да се вратимо на Дејтонски споразум, Република Српска ће кренути ка излазу“, рекао је Додик.

Коментаришући процес враћања надлежности Српској, Додик је рекао да је тај процес сада на почетку и да предстоје године борбе за поштовање Устава ако је БиХ уставна, а не парауставна држава.

„Оно што је важно је да није промењен Устав БиХ и да тај Устав представља гаранцију да поново можемо да овладамо одузетим надлежностима“, рекао је Додик.

Одговарајући на посљедње притиске са Запада, Додик је оцијенио да „они постоје од почетка“.

„Мислим да је постојао тајни или прећутни договор Бошњака и Америке, да они потпишу Дејтонски споразум, а да ће Американци у годинама које дођу направити унитарну и централизовану земљу. Они то и раде. То међутим још није близу краја. Зато Вашингтон промовише политику враћања у БиХ, да би тај посао завршили“, рекао је Додик.

Он је истакао да је у САД на власти демократска структура политичара која је каријере направила на причи и стереотипима о лошим Србима и Србима као злочинцима.

„Они сада раде исто што су радили и некада, када су Алији Изетбеговићу и Харису Силајџићу обећали да ће им изградити Босну какву желе“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да рачуна на слово Дејтонског споразума и међународно право.

„То није нимало лако и нисам наиван да вјерује да ће велики и моћни поштовати законе међународног права, али свакако најприје на то рачунам. Друго је воља народа овдје. Овај народ жели Републику Српску. И треће, рачунам на пријатеље, на оне којима је стало до међународних споразума, реда у свијету, договора, а не наметања. Повећава број оних који су спремни да Републици Српској дају подршку“, закључио је Додик.

ИЗВОРsrna
Претходни текстВелики концерти поводом рођендана Српске
Сљедећи текстПатријарх Порфирије: Љубав и мир су скупоцјене ријечи