Насловна Вијести Додик: Идеја о слободи 1992. године институционално уоквирена

Додик: Идеја о слободи 1992. године институционално уоквирена

233
0

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да идеја о слободи српског народа на подручју БиХ није настала 1992. године, већ деценијама раније, а да је прије 30 година институционално уоквирена.

Додик је рекао да је Српска проглашена у миру, одбрањена у рату, те да ће у наредних 30 година бити самостална и да ће бирати са ким ће бити у односу, конфедералном или у унији.

– Република Српска је навикнута да преживљава тешка времена, али има једну вриједност коју други немају, а то је свијест о томе да уколико нестане, нема ни нас који живимо овдје – рекао је Додик у интервјуу за Глас Српске поводом 30 година постојања Републике Српске.

Додик каже да ће борба трајати и када Српска буде самостална држава, истичући да гарантује, када би сада постала независна, за пет година би била дестинација у коју би се људи досељавали, јер је Република Српска заробљеник БиХ.

Он је истиче да је идеја Републике Српске – слободарска.

– Схватам да неко приговара јер је било злочина, али било их је и на другим странама. Срби, ако су чинили злочине, а јесу, нису то радили на монструозан начин као муџахедини који су сјекли главе. То је нешто што нас одваја. Увијек смо били спремни да се жртвујемо – напоменуо је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истиче да Срби имају уграђену потребу за слободом и да нико никад није рекао да су били поданички народ.

– То је све у основи Републике Српске. Није то бљесак историје. То је тешка борба. Рецимо, те 1918. када је на Аранђеловдан српска војска ушла у Бањалуку, изморена ослобађањем Србије, ми смо тада наивно вјеровали да доносимо слободу другим народима. Ми смо увијек дијелили нашу слободу – рекао је Додик.

Он наводи да се онда десило нешто што је егзактна претеча Републике Српске, указујући да су тадашњи окрузи око Бањалуке, 11 општина уз Дрину и Требиње, конфигурација данашње Српске.

– То је било прије 100 година. То није случајно. Сви су срезови донијели одлуку да се присаједине Србији. И то се није десило, него смо увучени у Југославију – подсјећа Додик.

Он истиче да се у процес проглашења Републике Српске ушло зато што се морало, а не зато што је ту био неки план.

– Данас стално покушавају доказати да је постојао неки план па то не успијевају. Хватају се за сламку па узимају засједање из маја 1992. у Бањалуци као да је тада донесен неки план – рекао је Додик.

Он је упитао какав је то план који правите у моменту кад је сукоб већ почео, наводећи да је пропаганда са друге стране учинила своје “па смо добили причу о удруженом злочиначком подухвату”.

– На сцени је била сатанизација, прича о томе да смо побили 300.000 муслимана и силовали 60.000 жена. На темељу тога су доношене бројне одлуке, па и сам Дејтон – каже Додик.

Говорећи о догађајима у постратном периоду, који су били кључни да Српска постане ово што је данас, Додик каже да је константа насиље високих представника и српски отпор према томе.

– Нама је било најважније да избјегнемо промјене Устав. Сада нема шансе да икада мијењамо Устав, осим у смислу да БиХ потпуно нестане – рекао је Додик.

Упитан зашто се Српска није успротивила наметањима и насиљу ОХР-а раније, него се чекало готово 30 година, Додик каже да су у прошлим временима “власт били сви”.

– Није вријеме да се ми оптужујемо ко је шта учинио. Није мијењан Устав БиХ и то је најбитније. Зато нам пријете ратом. Може тај покварени Уставни суд поново да донесе неку одлуку против Српске, али полако, није живот један дан и није ова Република створена да траје један дан – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, зато треба све пропуштати кроз призму односа према Уставу и све што није у складу са Уставом треба довести у питање.

Говорећи о данашњим пријатељима Републике Српске, Додик истиче да је највећи народ привржен великој моћној идеји која се зове Република Српска.

– А вани, полако, али сигурно, имамо све већи број пријатеља, људи који разумију ову ситуацију и који сматрају да ово што се догађа у БиХ може бити озбиљан напад на западни свијет – рекао је Додик.

Он је истакао да Русија и Кина дају одлучну подршку Репубилици Српској, а да је ту и Србија.

– Српска није више изолована прича. Има их који нису били заинтересовани, али сада се другачије понашају. Као што је /мађарски премијер/ Виктор Орбан. Нама тек предстоји борба за статус Српске. БиХ се не може консолидовати и трајати као израз воље људи који живе овдје – закључио је Додик.

ИЗВОРСрна
Претходни текстРаспоред богослужења у храмовима црквених општина Рогатица и Борике
Сљедећи текстБожићна чесница: Ево како најједноставније да спремите традиционалну погачу за Божић!