Насловна Вијести Република Српска Додик: Нема суживота на мржњи коју муслимани имају према Србима

Додик: Нема суживота на мржњи коју муслимани имају према Србима

194
0
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Брчком да БиХ, као и сам појам њеног опстанка, руши концепт суживота јер нема суживота на мржњи коју муслимани имају према Србима.

– За нас Србе је БиХ велика невоља и регресија – у њој не можемо да видимо никакав прогрес, али напросто прихватамо чињеницу да је она састављена од два ентитета, три конститутивна народа, да има Устав који поштујемо и нећемо моћи да га се одрекнемо. Само таква БиХ за нас има смисла – нагласио је Додик у изјави новинарима након свечане академије.

Додик је рекао да је прича о грађанској БиХ подвала, као и она 1992. године – да се прича о апстрактном човјеку, а да се Срби претворе у грађанску мањину и да им се дају мањинска права.

– Само лузери и они који немају однос према народу пристали би на тако нешто. Ми не пристајемо. Ми хоћемо да се поштује Устав и да добијемо оно што је потписано и што нам је дато. Подвала је свима нама када нас упорно оптужују да смо криви за то што нећемо да се остваре њихове жеље – рекао је Додик.

Он каже да не вјерује у будућност БиХ, већ у будућност Републике Српске, што је једнако ставу који може да чује од колега у Предсједништву БиХ када оспоравају Српску.

– Они су легализовали да имају право да нешто не вјерују, а ја морам да вјерујем. Зато ја не вјерујем и нећу никад. Зато што то нема смисла. Прођоше нам животи око те бесмислене идеје која се зове БиХ, умјесто да смо сви имали слободу да се развијамо и живимо једни крај других – рекао је Додик.

Додик је указао да БиХ, као и сам појам њеног опстанка, руши концепт суживота јер у унитарној земљи, какву они хоће, нема суживота.

– Нема суживота на мржњи коју муслимани имају према Србима – рекао је Додик.

Он је упитао шта би Срби требало да кажу за Први и Други свјетски рат, за чињеницу да су муслимани и Хрвати побили у Јасеновцу и свим другим стратиштима?

– Нису то чинили Нијемци, како смо учили. Најчешћи егзекутори тог времена су били муслимани и Хрвати. У Гаравицама код Бихаћа најважнији организатор покоља 14.000 Срба у три дана у јулу 1942. био је муслиман, који је касније постао секретар Комитета у Бихаћу – навео је Додик и додао да у Бихаћу, гдје су некада око половине становништва чинили Срби, сада живи 37 Срба.

Додик је поновио да Срби не траже ништа осим оног што им је дато, а ако то не буде могло, каже, Република Српска није без снаге.

– Видимо да оргијају данас по Сарајеву веома жестоко, прозивајући чак и Србију и предсједника /Александра/ Вучића, да нешто, као, организује… Србија је јасна у својим позицијама – она поштује Дејтонски споразум – рекао је Додик и оцијенио да им то није довољно, јер би, по њима, Србија морала да поштује политику Сарајева, која тражи деградацију Срба и Републике Српске.

Он је рекао да се то неће догодити, те да је Србија миротворна земља, која гарантује стабилност региону.

– Ми смо за стабилност. Ми немамо ниједан војни план, ниједну војну разрађену активност – наше акције су политичке и такве ће остати – рекао је Додик.

Додик је рекао да Република Српска позива све у БиХ да почну да читају Устав и да се њему прилагоде те поручио да Српска не може прихватити антиуставни систем јер је он против ње и доводи је у позицију да изгуби своја права.

– Острашћеност муслимана да, уз подршку и асистенцију администрације /предсједника САД Џозефа/ Бајдена/, наводно, сада „дохакају“ Републици Српској неће се догодити. Јесте да је САД моћна и да не би требало да имамо проблема са њом, али кад већ морамо да имамо проблема, онда морамо да кажемо да то није исто као што је некада било и да управо САД асистира најжешћем уставном рушењу једне земље, као овдје у БиХ – рекао је Додик.

Он је указао да САД, које су требало да стану иза слова Устава, стоје иза духа Устава, који данас чини то што чини.

Додик је свим људима који славе Божић и 9. јануар честитао, а онима другима, који то не чине, пожелио сву срећу и миран живот.

– Ми политичари ћемо учинити све да очувамо мир и стабилност – поручио је Додик.

Он је истакао да се у Српској ове године, не само овим манифестацијама посљедњих дана, већ цијеле ове године обиљежава 30 година Републике – 28. фебруара биће прослављено 30 година од доношења Устава Републике Српске, а 12. маја и 30 година Војске Републике Српске.

– Тако ћемо редом, кроз институције, бићемо у прилици да се на многим манифестацијама срећемо јер желимо да то обиљежимо. Као што видите, све ове манифестације су биле позивање на мир и исказивање наше љубави према Републици и то не би требало да икоме смета – рекао је Додик и указао да није било ријечи ни о каквим другим потезима јер Република Српска нема потребу да се брани нити било шта да некоме објашњава.

ИЗВОРsrna
Претходни текстМалољетник из Србије убијен у Трсту
Сљедећи текстИНС: Концерт Лексингтон бенда и Дејана Петровића и Биг бенда (ВИДЕО)