Насловна Вијести Република Српска Додик: Свака од првих 30 година била је посебна и историјска

Додик: Свака од првих 30 година била је посебна и историјска

84
0

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је првих 30 година посебан јубилеј у историји Републике Српске и нагласио да је свака од њих била посебна и историјска.

У обраћању на свечаној академији поводом Дана Републике, Додик је истакао да се свих тридесет година морало борити за Српску као и 1992. године, јер противници њеног постојања нису спавали ниједну од тих тридесет година, те одатле и његов осјећај да се сваког дана боримо за Републику Српску.

„Ништа је није одржало осим наше љубави, наше жеље и истрајности да живимо своји на своме. Република Српска није само топоним, она је симбол нашег постојања и живота с ове стране Дрине. Симбол нашег опстанка и нашег непристајања на нестанак или одлазак. Она је чувар сјећања на наше страдање у 20. вијеку.

Република Српска је израз наше жеље да живимо на својој земљи, уређујемо је у складу са својим жељама и достигнућима савременог свијета, дијелимо је са свим људима добре воље, ма које вјере или нације они били“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је Републику Српску створио српски народ, али као што никада ништа у историји није стварао само за себе тако ни Република Српска није створена само за Србе.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да Република Српска није настала из ината, ни пркоса, није настала да би била ичији трн у оку.

„Настала је највише из страха да нам се други пут у истом вијеку не понови геноцид, какав смо преживјели у Другом свјетском рату, када смо потпуно незаштићени, без државе иза себе, одвођени у логоре смрти недалеко одавде, у јаме, у Дрину, и убијани на најмонструозније начине“, констатовао је Додик.

Онако како је свијет признао право да страдални јеврејски народ оснује државу Изрел, рекао је Додик, исто такво право су дуговали Србима који су сами дуг измирили 47 година касније.

„Зато свако ко крене да је оспорава на било који начин нека се сјети шта се на територији данашње Републике Српске дешавало у четири године Другог свјетског рата. Kолико Срба је убијено за те четири године, само зато што су били Срби?! Нека се сјети како су нас 1992. године прегласали и не питајући нас о било чему одлучили и у наше име. Kако су жртвовали мир за БиХ која не постоји и која није постојала“, истакао је Додик.

Он је додао да Срби не желе да главу држе окренуту уназад и да ово говори због данашњих дана и изнад свега због будућности.

„Нећемо је изградити на лажима, оспоравањима и ревизијом историје. Можемо је градити само на чињеницама. А све што сам навео су само голе чињенице“, рекао је Додик и нагласио да се Република Српска на свој тридесети рођендан бори да сачува оно што су јој велике силе признале након окончања грађанског рата у БиХ, на шта је и сама Република Српска ставила потпис.

Ми смо једина република на свијету која мора да се опет и изнова бори за нешто што је прије 26 година написано и потписано. Не знам ни за један дио свијета у којем се нападају они који поштују Устав и траже од других да се Устав поштује“, рекао је Додик.

Он је навео да не зна да ли још негдје на свијету уставобранитеље проглашавају факторима нестабилности и да ли је у свијету остала иједна колонија попут БиХ.

„И што је мени најчудније, не знам како наши сусједи више воле колонизаторе него нас, своје сусједе, са којима опет дијеле добро и зло. И дијелиће, јер ми нећемо отићи одавде. Kаква је то склоност ка ропству? То питање ме не оставља годинама“, истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је указао да је БиХ велика невоља и регресија, те да је њу тешко описати, а поготово објаснити. У БиХ, навео је Додик, нема визије, идеје која би је могла окупити у будућности.

„Не смијемо остати носталгични сањари са синдромом вјештачког губитника у миру. Морамо научити да пребродимо поразе и побједе, обиљежавати и славити.
Често су нас тјерали да гутамо увреде не писнувши и да се не можемо жалити.
Не смијемо се везивати за БиХ да не би морали жалити кад неминовно одемо“, рекао је Додик и додао да нас данас тјерају да корачамо напријед са повезом преко очију који су нам наметнули и мрмљамо како ће све бити у реду.

Према његовим ријечима, сваки национални покрет има само један циљ – да изгради народну властиту државу.

„Зато у умове нас Срба, као и других народа који живе у Републици Српској, никад не смије да се увуче егзистенцијална сумња да је то могуће. Јесте могуће! Морамо одбацити мисли о свемогућем страном фактору и да им не треба пружати отпор. Kад год дође нова понуда за нас од посредника који машу силом, морамо се научити да стрпљиво чекамо да се они обесхрабре док та понуда не оде у корпу гђе јој је мјесто“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да је БиХ у стању паралишуће крхкости са изгубљеним и узалудним трагањем за могућим, јер се не види начин на који би то могло.

Напросто, додао је Додик, не може се прокрчити пут међу толико вјера, кланова, фикција и наслеђених омраза.

„Остајање у парауставној БиХ за нас је остајање поред пута. Оно што је потребно јесте да се у БиХ нађе воље и мудрости да се учини потребно и стриктно поштује Устав БиХ. То је тако нормално, иначе ће се БиХ распасти, а Република Српска кренути ка излазу.

Република Српска може и мора, има право, има територију, има народ и функционалну народну владу да тежи самосталности која јој је дата Уставом БиХ, а ако то није могуће, а видимо да је тешко, онда и афирмацијом права на самоопредељење и независности. Ми само хоћемо само оно што нам је Уставом дато“, појаснио је Додик.

Он је поручио да Република Српска није геноцидна творевина него народна држава, а српски народ није геноцидан већ државотворан народ.

„Није увијек тачно оно што нам говоре западни партнери, а често је то најгоре за нас. Није само неопходно, него је императив, то неуморно одбацити и чинити без попустљивости и без зловоље, прије свега. Треба остати с оне стране халабуке намјерно лоших дневних вијести, остати смирени и посвећени“, навео је Додик.

Он је рекао да је данас, без сумње, на снази нова реалност која радикално мијења перспективе за будућност, те да нови однос снага више нико не спори, као ни нове технологије које тако брзо мијењају свијет.

„Људска интелигенција у својој невјероватној сложености се сада имитира, и све чешће превазилази. Данас је најбољи шахиста свијета рачунар, зато и немамо вијести о дуелима које смо гледали кад је Република настала. Много је доказа о чудесном напретку вјештачке интелигенције роботизације, на сцени је неспорно фасцинантна еволуција. Све се промијенило. Само нас тјерају на БиХ, ону парауставну коју нећемо, и која не може да прође ни елементарни тест интелигенције“, указао је Додик.

Он је констатовао да је прича о грађанској БиХ илузија којом желе да српски народ гурну у позицију грађанске мањине и да је једнака идеји усташке државе из прошлог вијека.

Према његовим ријечима, само она БиХ која је заснована на свом Уставу, равноправности, која уважава историјске и етничке реалности, која је састављена од два ентитета и три конститутивна народа може опстати.

Додик је додао да је БиХ облик који је сахранио суживот, који је могућ само ако је свако на своме, ако се то поштује и његује и ако сви у суживоту виде неку вриједност.

Он је навео да су суживот и позивање на њега фарса политичких представника Бошњака, с којом желе да успоставе доминацију, истичући да нема суживота ако се мрзи, ако желиш освету, ако понижаваш и ако желиш све да унитаризујеш и потчиниш.

Према његовим ријечима, у БиХ је немогуће успоставити суживот, јер је то сахранила идеја о унитарној БиХ.

„Знам да се Република Српска понекад сматра свадљивим и прилично одлучним чланом државне заједнице. Имамо карактер слободног народа – независност, јасни ставови, страственост у одбрани нашег суверенитета. Српски карактер могуће је промијенити колико и да планине претворити у равницу. Учествовали смо у писању европске историје, а Европа је учествовала у писању наше. Нисам српски изолациониста. Не желим бољи аранжман само за Републику Српску. Желим и бољи аранжман за све.

Увијек има оних који кажу: ‘Не постављај тешка питања’. Ипак, од суштинског је значаја за БиХ, наравно и за Републику Српску, да треба управо то да радимо, јер се суочавамо са великим изазовима. Ако не ријешимо ове изазове, пријети опасност да ће се БиХ распасти, а да ће се Република Српска повући ка излазу“, нагласио је Додик.

Он је упитао да ли се може заиста оправдати огроман број скупих бе-ха институција, стално повећавање администрације на нивоу БиХ и нагласио да је његов принцип да се мора омогућити враћање овлашћења ентитетима, а не само њихово одузимање.

„Дајте да искористимо овај тренутак да детаљно утврдимо шта БиХ треба да ради, а шта да престане да ради. У Републици Српској смо покренули преглед преноса наших надлежности да бисмо добили садржајну и објективну анализу ставки у којима БиХ помаже и одмаже. Не дозволимо да нас заведе заблуда да је за развој потребно да све буде усклађено, да се тежи некој недостижној једној адреси. Мој принцип је да ентитетски парламенти морају да имају већу и значајнију улогу.

Ентитетски парламенти су ти који представљају и наставиће да представљају истински извор стварног демократског легитимитета и одговорности у БиХ. Сматрамо да БиХ иде у правцу на који нисмо пристали закључивањем Дејтонског споразума. Замјерке се односе на мијешање у наше надлежности“, појаснио је Додик и упитао зашто Република Српска не може да има оно што је потписано?

Он је рекао да има осјећај да БиХ иде у кривом правцу, те да се једна за другом мијењају надлежности у корист БиХ, али не примјећује да било ко изражава кајање због тога.

„Kако можемо да разумно одговоримо на питање о изласку или останку у БиХ. Онима који кажу да се не може постићи договор, желим да кажем да послушају ставове који заговарају враћање надлежности ентитетима, као што су одбрана, правосуђе, финансије…

Мораћемо пажљиво да одмјеримо шта је наш истински ентитетски интерес. Неће се увијек добити оно што желимо, али то не значи да ћемо одустати. По окончању расправа које ће услиједити, народ ће на референдуму одлучити о новом Уставу Републике Српске“, рекао је Додик.

Он је навео да зна да има оних који ће рећи да је визију коју је изнио немогуће остварити, да нема шансе да ће друга страна сарађивати и истакао да вјерује да се уз храброст и увјереност може остварити договор према коме свако може да се добро осјећа у БиХ и да сви народи могу да напредују.

„Изгледа да ми не можемо промијенити однос великих према БиХ и Републици Српској, али исто тако ми не можемо промијенити наш однос према ономе за шта је овај народ дао велике жртве и за шта су генерације људи овђе давали најбоље од свог знања.

Ако су наумили да нас исцрпе, сморе, да нам огаде властиту земљу криминализујући и прљајући све чега се дохвате, поручујем им да им је то залуд. Ми смо издржљивији него што ико мисли. Ми волимо своју Републику Српску, своју Србију баш као што и један Американац, Француз или Нијемац воле своју земљу. Ми друго своје осим овога немамо“, нагласио је Додик.

Додик је рекао да бројни српски народ није преживио Јасеновац, Паг, Јадовно, Доњу Градину, Гаравице, Пребиловце, Брод на Дрини, Силос, Челебиће, Дретељ, Озрен, сарајевске казамате, и неће га ни сада застрашити пријетње да одустане од своје куће.

„Зато немојте да нам пријетите, немојте покушавати да нас застрашите, јер народ који је преживио стратишта која сам већ набројао није могуће застрашити. Наши џелати су схватили да нас није могуће уништити. Зато и данас с овог мјеста, на овај велики дан, позивам све у и ван БиХ на разум, разумијевање, на поштовање Устава БиХ, на нормалан живот у коме нико никоме неће наметати како треба да живи.

Позивам на поштовање нечега на шта смо се сви обавезали. Позивам све на дијалог, само да се одмах разумијемо у том дијалогу о свему можемо преговарати осим о правима Републике Српске, јер ми немамо право да себи одузимамо права! За та права проливено је и превише крви да би ико њима трговао“, поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да Република Српска хоће оно што јој је дао Дејтон.

„Срећан ти Дан Републике Херцеговино сунцем обасјана, Романијо снијегом окићена, Подриње Дрином окупано! Срећан ти Дан Републике плодна Семберијо и Посавино, брдовити Озрене и Требаво горо, поносне Kрајино и Kозаро! Републико рачунај на мене! Републико Српска рачунај на нас, твој народ и твоју ђецу. Срећан ти празник Републико Српска! Народу српском и свим грађанима Републике Српске срећан празник! Живјела Република Српска, живјела земља Србија“, поручио је Додик у обраћању на свечаној академији поводом Дана Републике.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПоводом Дана Републике положени вијенци на Малом Зејтинлику (ВИДЕО)
Сљедећи текстЈована Папаз и Радмило Боровина међу најбољим студентима у Српској