Насловна Вијести Документарни филм о страдању Срба у логору “Силос”

Документарни филм о страдању Срба у логору “Силос”

220
0

Документарни филм о страдању Срба у логору “Силос” у Тарчину приказан је данас у Kултурном центру Источно Ново Сарајево, а савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић је најавио да ће покренути иницијативу да обиљежавање дана распуштања тог злогласног логора буде датум од републичког значаја.

Предсједник Удружења логораша Републике Српске Анђелко Носовић подсјетио је да је злогласни логор за Србе “Силос” у Тарчину један од 126 казамата на подручју ратног Сарајева, истичући да и данас нема пресуде за људе који су правили логоре.

“У Сарајеву је прије рата живјело 450.000 људи од чега 250.000 Срба. И данас се морамо упитати како је могуће да једна трећина становништва овог града доживи голготу?”, рекао је Носовић.

Носовић и предсједник Центра за друштвена истраживања, транзицијску правду и демократију “Истина и правда” Душан Шеховац захвалили су градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу који је помогао да документарни филм о страдању Срба у логору “Силос” угледа свјетлост дана.

Ћосић је истакао да су логори мјеста у којима су заточени невини људи и да му је жао сваког Србина који је прошао тортуре у казаматима током рата. Указао је на то да би сви народи у БиХ морали да се суоче сами са собом.

Приказивање документарног филма о страдању Срба у логору “Силос” организовано је у оквиру обиљежавања 26 година од распуштања овог злогласног казамата.

У присуству бивших логораша и чланова њихових породица је у Цркви светих Петра и Павла у Осенику, у општини Хаџићи, служен парастос, а потом је положено цвијећа испред некадашњег објекта логора “Силос”.

Обиљежавање 26 година од распуштања злогласног логора за Србе “Силос” у Тарчину организовали су Савез логораша Републике Српске и Центар за друштвена истраживања, транзицијску правду и демократију “Истина и правда”.

ИЗВОРСрна
Претходни текст„Каменички бисери“ на манифестацији „Трагом Светосавља“ (ВИДЕО)
Сљедећи текстОШ Свети Сава: Ђаци и запослени прославили славу школе (ВИДЕО)