Насловна Вијести Дражан Ерић прихватио понуду која се не одбија: Хирург из Фоче, родом...

Дражан Ерић прихватио понуду која се не одбија: Хирург из Фоче, родом из Подлугова у Катару ниже успјехе

165
0

Празници, рођендани и други важни датуми у породици Ерић из Фоче већ три године прослављају се 4.700 километара далеко од родног града.

Судбина, стање у БиХ, али и знање и резултати, познатог хирурга, др Дражана Ерића 2018. године смјестили су у Катар, гдје је дио тима највеће приватне клинике „Ал Емади“ у Дохи и, заједно с њима, ниже успјехе.

Убрзо за њим отишли су супруга и дјеца.

– Овдје смо се навикли, осјећамо се приближно као код куће – каже Ерић.

Бројни подвизи

Један од најбољих младих пластичних хирурга у фочанској болници правио је праве подвиге изводећи и најкомпликованије хируршке захвате попут реплантација дијела шаке, прста, реконструкције тешких повреда.

Прије више од три године прихватио је понуду која се не одбија, а након шест мјесеци придружили су му се супруга и дјеца.

– У Дохи живи већ једна заједница људи из БиХ, али и цијеле бивше Југославије. Имамо доста успјешних љекара, архитеката, јер се Доха гради за Свјетско првенство у фудбалу. С њима се углавном дружимо, ту смо се навикли, па се осјећамо приближно као код куће – каже Ерић.

Подсјећа да су разлози због којих је напустио БиХ слични као и у стотинама хиљада сличних прича.

Често то није материјални статус, већ могућност напредовања, па и опремљеност здравствених установа.

– Одлучио сам се за одлазак јер у Босни нисам видио даљу перспективу за себе, али ни за своју породицу. Ситуација политички није била стабилна, а сад је још више угрожена, ако се тако настави – а хоће, јер за оволико се ништа промијенило није – онда ће још више младих људи напуштати земљу. Проблем је што одлазе људи који су квалификовани, факултетски образовани, заједно с породицама. Ми смо у Босни добро живјели, али разлог није економски, већ несигурност, нестабилност, неперспективност – појашњава др. Ерић.

Фабрике и фарме

Слика

Фото: Avaz

У Катар је продрла турска кухиња, одговара на наше питање како живи без наших специјалитета, а у близини су и грчки, ресторани из Либана, европски, медитерански.

– Након блокаде Катара у јуну 2017. држава се окренула властитој производњи па имају фабрике млијека и млијечних производа. Имају и своје фарме, пољопривредна добра. У пустињи то раде тако што наводњавају и праве стакленике, тако да производе све врсте воћа и поврћа. Блокада је окончана, али направљен је велики искорак – истиче Ерић, којем је хумус најдраже јело на новој адреси.

Божић у грчкој цркви

Слика

Грчка православна црква у којој су дочекали Божић

Највећи хришћански празник, Божић, Ерић је дочекао у Грчкој православној цркви. Присуствовао је и обреду паљења бадњака који је предводио владика катарски.

– Катарски емир дао је велики посјед да се направи религијски комплекс. У њему су све цркве, од православних, католичких, англиканских, протестантских… Православци имају грчку православну цркву и ту се обиљежавају Божић и остали вјерски обреди и празници – каже он.

ИЗВОРavaz.ba
Претходни текстУ Палама обиљежен Дан Републике Српске (ВИДЕО)
Сљедећи текстКонцертом Полицијског оркестра завршено обиљежавање Дана Републике