Насловна Вијести БиХ ЕУ упозорила на могуће санкције због политичке кризе у БиХ

ЕУ упозорила на могуће санкције због политичке кризе у БиХ

73
0

ЕУ оштро је осудила вечерас, како је наведено, “негативу и запаљиву реторику подјела” коју су користили лидери Републике Српске током прославе 9. јануара, оцијенивши да такве активности угрожавају стабилност и европски пут БиХ.

Брисел је позвао политичке лидере БиХ, укључујући и руководство Републике Српске, да окончају “неприхватљиве кораке подјела и у потпуности се врате раду државних институција.

У супротом, ЕУ упозорава на могуће санкције.

“Неприхватљива реторика и акције додатно су појачале тензије међу заједницама широм земље и додатно ескалирају текућу политичку кризу. То угрожава стабилност и просперитет земље и у потпуној је супротности с њеном перспективом ЕУ која се може заснивати само на јединственој и сувереној Босни и Херцеговини”, наводи се у саопштењуу портпарола Европске службе за спољен послове Петера Стана.

У саопштењу се додаје да прославе у Републици Српској “нису у складу с Уставом БиХ, како је пресудио Уставни суд Босне и Херцеговине, и подсјећа да је ЕУ више пута позивала руководство РС да се “одвоји од спорних акција и реторике и да спорове рјешава дијалогом и правним средствима у државним институцијама”.

“Руководство РС треба да допринесе окончању забрињавајућег тренда мржње и нетолеранције. Ово мора укључивати и стављање тачке на величање ратних злочинаца и негирање или величање њихових злочина”, додаје се у саопштењу из ЕЕАС.

У саопштењу се наводи и да ЕУ жали због “подршке коју су други партнери дали манифестацијама које угрожавају регионалну стабилност и утичу на добросусједске односе”.

Из Брисела поручују да наставак блокаде институција БиХ, недостатак конструктивног дијалога и употреба запаљиве реторике у јавности доводе до нестабилности и кашњења у постизању реформи важних за БиХ и бољи живот њеног народа.

У закључку, ЕУ упозорава да, уколико се ситуација у БиХ додатно погорша, ЕУ располаже широким пакетом алата, укључујући постојећи оквир санкција ЕУ и ревизију укупне помоћи ЕУ.

ИЗВОРтанј
Претходни текстГусларско вече у Милићима
Сљедећи текстЛоциран телефон Матеја Периша: Сигнал ухваћен на ушћу Саве у Дунав