Насловна Вијести Република Српска Фоча: Пијукањем почеле божићне радости

Фоча: Пијукањем почеле божићне радости

193
0

Фочански малишани најавили су долазак најрадоснијег хришћанског празника Божића обичајем пијукања, који је Играоница „Звјездица Клинцоград“ заједно са Црквеном општином организовала у Храму Светог Саве.

На Туциндан, након вечерње службе, дјечија граја и радост испунили су Светосавски храм. Дјеца су се засладила чоколадицама, бомбонама, сокићима.

Једанаестогодишњи Михајло Пиварски каже да му је било веома занимљиво. „Ја сам из Новог Сада, дошао сам за Божић са родитељима и братом код баке која живи на селу у Кутима, супер нам је“, каже Михајло.

Дјечак Вања Лаловац каже да је успио да накупи доста слаткиша. „Било је веома лијепо, ујутро идемо у бадњаке, а на Божић у полазнике, сви ћемо се веселити“, прича Вања.

Старјешина Храма Светог Саве, свештеник Душан Андрић каже да овај лијепи обичај најављује радост рођења Богомладенца, појаснивши да малишани на неки начин симболизују и мудраце и анђеле.

„Заправо наговјештавају радосну пјесму коју ћемо слушати кроз богослужење, а то је `Слава на висини Богу, на земљи мир, међу људима добра воља`. Породица је основ свега и џаба нам све на овом свијету ако нема породице и зато је молитвена наша жеља да буде што више дјечице у нашем граду, самим тим ће бити и радости наше“, поручио је Андрић.

Од ове године Божић ће за дјецу у Фочи бити још веселији, јер ће се први пут у Храму Светог Саве ломити велика чесница у којој ће, уз дрвце, зрно пасуља и остале дјелиће од којих сваки има своју симболику, бити и три дуката.

Чесница је поклон фочанске пекаре „Кроасан“.

„Чесница ће бити повелика са три дуката и овом приликом захваљујем пекари `Кроасан`, породици Рашевић, која ће припремити чесницу“, рекао је Андрић.

Организатор пијукања Звјездана Кулић каже да ће обичај од ове године заживјети и у фочанском Храму Светог Николе, те у Устиколини у Храму Свете Тројице.

„Сваке године је све више дјеце. Захваљујемо свештенству за сарадњу, што смо успјели да ово омогућимо нашој дјечици“, рекла је Кулићева.

Пијукање у Храму Светог Николе и Храму Свете Тројице биће организовано вечерас, а ломљење чеснице у Храму Светог Саве је на Божић након вечерње службе, која почиње у 18.00 часова.

ИЗВОРсрна
Претходни текст,,Гробари – Пале“ обрадовали шест породица
Сљедећи текстТребиње: Концерт Данице Црногорчевић 9. јануара на Тргу слободе