Насловна Вијести Република Српска Фоча: Вукадиновић и Ђорђевић разговарали о путу према Тјентишту и развоју туризма

Фоча: Вукадиновић и Ђорђевић разговарали о путу према Тјентишту и развоју туризма

138
0

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, разговарао је данас у Фочи са начелником општине Миланом Вукадиновићем, о туристичким потенцијалима ове локалне заједнице и могућностима заједничких улагања.

Ђорђевић је након састанка рекао новинарима да су разговарали и о инфраструктурним пројектима за које је Србија издвојила средства, попут планиране градње нове трасе магистралног пута Фоча-Тјентиште.

„Ово су прелепи крајеви, поготово подручје према Тјентишту и Зеленгора са језерима, па смо разговарали о томе шта је то чиме бисмо у будућности заједнички могли да помогнемо развој општине, прије свега, туризма. Овде је природа аутентична и сачувана“, навео је Ђорђевић.

Он је истакао да ће бити урађени пројекти, који ће бити прослијеђени на одговарајућа мјеста и уколико се буде нашла нека могућност да се помогне на било који начин, то ће бити учињено, јер су потенцијали за развој туризма у општини Фоча заиста велики.

Вукадиновић је навео да је Ђорђевића упознао о томе, да је Фоча са Националним парком „Сутјеска“ и будућим парком природе „Тара“ огроман туристички потенцијал.

„Оно што нам недостаје свакако је инфраструктура и сигуран сам да ће Србија на том плану наставити да помаже. Већ су обезбиједили одређена средства за путну комуникацију према Тјентишту и мислим да ће та средства бити утрошена да бисмо могли да развијамо туристичку инфраструктуру“, рекао је Вукадиновић.

Он је подсјетио да велики број студената из Србије студира у Фочи, као и да професори и љекари из Србије, пружају стручну помоћ овдашњој Универзитетској болници и Медицинском факултету.

„Сигуран сам да ће амбасадор пренијети на праве адресе све наше потребе и да ћемо заједничким напорима успјети да унаприједимо не само туризам, него комплетну привредну и сву осталу инфраструктуру на подручју наше општине“, истакао је Вукадиновић.

Србија је 2018. године издвојила пет милиона KМ за пројектовање и почетак градње нове трасе пута од Фоче до Тјентишта дужине око 11 километара, као везе Херцеговине са остатком Републике Српске и Србијом, и то долином ријеке Сутјеске, која би замијенила постојећу уску, кривудаву и изузетно опасну дионицу преко превоја Пријеђел и која би се наслањала на нови пут од Фоче према Шћепан Пољу.

На утрошак новца из Србије и почетак градње оба ова путна правца, који би били повезани мостом на ријеци Дрини, а који су веома важни не само за Фочу, већ и за цијелу Републику Српску и БиХ, и даље се чека.

Kако су раније рекли у „Путевима Српске“ и ресорном министарству, у току су процедуре у вези са израдом идејног пројекта за шта су средства обезбијеђена

ИЗВОРсрна
Претходни текстВишковић: Упућен приједлог за сједницу влада Српске и ФБиХ, ускоро разговори и са Владом Србије 
Сљедећи текстУ четвртак 26 година од распуштања злогласног логора “Силос“