Насловна Магазин Култура Годишњица смрти Душка Трифуновића

Годишњица смрти Душка Трифуновића

133
0

Прошло је 16 година откако се Душко Трифуновић придружио „небеским пјесницима“. Податак за Гинисову књигу рекорда – 230 пјесама преточено у музичке хитове.

Сјећање на пјесника љубави, младости, човјека који је од свега највише умио да се поиграва ријечима, стапајући их у стихове од којих је већина заувијек остала забиљежена у антологијским пјесмама домаће рок и поп сцене и дан-данас не јењава.

Душко Трифуновић је рођен у Сијековцу код Босанског Брода 1933. године. У Сарајево је дошао четврт вијека касније са занатом бравара. Написао је више од 80 књига, углавном поезије, а на ТВ Сарајево био је запажен као аутор култне емисије „Шта дјеца знају о завичају“. Кад је избио рат у БиХ, прешао је у Нови Сад, гдје је од 1992. сарађивао с ТВ Нови Сад.

Преминуо је у Новом Саду, гдје је живио тешким избјегличким животом, и по сопственој жељи сахрањен је на Чератском гробљу у Сремским Карловцима.

На основу ових готово тестаментарних стихова које је Душко Трифуновић у Сремским Карловцима записао у својој збирци пјесама „Велико спремање“, његов пријатељ Перо Зубац изабрао је 28. јануара 2006. године почивалиште за свог Дулета управо на карловачком брдашцету.

Поп и рок музичари компоновали су музику на основу низа Трифуновићевих пјесама. Сматра се да је снимљено око 300 његових пјесама. Антологијске су, у извођењу Бијелог дугмета пјесме „Шта би дао да си на мом мјесту“, „Пристао сам, бићу све што хоће“, као и Чолина „Главо луда“. Низ такође великих пјесама написао је за Индексе, Неду Украден, Јадранку Стојаковић, Арсена Дедића и Жељка Јоксимовића.

Многи вјерују да једна од најљепших Трифуновићевих пјесама „Тајна веза“ носи љубавну поруку, а заправо није тако. Написана је као текст за музику једног филма о Тахиру, чувару затвора. У једној сцени Тахира питају како је, а он зловољно прича како затвореници одробијају пет, десет или 15 година и одлазе, а он је осуђен да због посла проведе неколико деценија у затвору. Ту његову везу са затворским животом опјевао је управо Душко.

ИЗВОРртрс
Претходни текстВласеница: Уговори о стипендирању са 35 нових стипендиста (ФОТО)
Сљедећи текстУ понедјељак посјета делегације Амбасаде Кине у БиХ