Насловна Вијести Република Српска Годишњица смрти најмлађег борца Требињске бригаде Александра Маслеше

Годишњица смрти најмлађег борца Требињске бригаде Александра Маслеше

88
0

На данашњи дан прије 27 година најмлађи борац Требињске бригаде Бобанске чете Александар Маслеша се уписао у бесмртне, када је након рањавања изгубио битку са овоземаљским животом и купио карту за незаборав.

Са само 16 година је ступио у Бобанску чету славног војводе Недељка Видаковића. Рањен је 27. септембра на брду Кисеру на Борачком језеру код Коњица од гранате, а преминуо је на ВМА у Београду 16. јануара 1995. Од исте гранате испаљене са непријатељских положаја су погинули војвода Недељко Видаковић, капетан Драган Слијепчевић и мајор Љубиша Поповић.

Александар Маслеша од оца Драге и мајке Љубице рођен је 17. августа 1976. године у Дубровнику.

Дика требињиског ратишта, борац без мане, био је џудиста који је иза себе имао пет појасева, велики број медаља и диплома. Ратни сукоби на простору бивше СФРЈ „доводе“ њега и његову породицу у град подно Леотара.

У Требињу уписује Средњу угоститељску школу, јер је у то вријеме једино било мјеста у њој. Као дијете је показивао велико интересовање за војску. У августу мјесецу 1993. са 16 година добровољно је приступио Бобанској чети. Исте године је лакше рањен на Рочиштима изнад Пољица (Попово Поље). 11. октобра 1994. добија позив да се јави у Војску Републике Српске у Хан Пијесак.

Након позива Александар је био страшно љут и разочаран, јер је он већ неко вријеме био на првим линијама ратишта. Војвода Неђо Видаковић му је дао одсуство, како би се припремио за војску и Маслеша одлази из Требиња код своје бабе на планину у Црну Гору. Тамо је преко радија чуо да је његов пријатељ Јово Колак погинуо. Пјешке силази са планине до Никшића и ауто-стопом долази Јову на сахрану. У исто вријеме Бобанска чета се спремала да иде и преузме положаје на Борцима повише Коњица. Александар се придружује њима и крећу 20. септембра 1994.

„НЕ ИДИ ПРЕД КАСАРНУ! ИДЕМ СА ЊИМА И БИЋЕ ШТА БУДЕ.“
Рекао је тада Ацо својој мајци. Она није отишла пред касарну и не слутећи да ће то бити посљедњи Ацин одлазак на ратиште.

Приликом пада гранате војвода Неђо се бацио преко Аце и исти гелер је војводу усмртио а Ацу тешко ранио. Хитно је пребачен за Подгорицу. Операцију која је трајала шест сати урадио је др Ломпар. Након 16 дана колико је био у коми, Ацо се пробудио. Операција је успјешно извршена и била је само једна у низу. Пошто је остао без ока, почетком децембра пребачен је на ВМА у Београд да би му се урадила естетска операција. На ВМА су му урађене још три операције. Након треће стање му се погоршало и након 111 дана борбе за живот по болницама од Требиња, Подгорице до Београда Александар Маслеша је преминуо.

Његови преживјели саборци памте га по храбрости и ријешености да школску клупу, књиге и оловке замијени пушком и стане у одбрану Отаџбине и свог народа.
У спомен и знак сјећања на најмлађег погинулог борца и истинског хероја Дучићевог града, општина Требиње је у насељу Брегови у Требињу подигла споменик Александру Маслеши. Стадион малих спортова у Бреговима такође носи његово име, а у његову част код стадиона ФКЛ „Полице“ је урађен мурал са његовим ликом. О Александру Маслеши снимљен је и Документарни филм аутора Небојше Колака. Филм је добио специјалну награду на фестивалу РЕСТ ФЕСТ одржаном у КЦ Чукарица у Београду.

СЛАВА ХЕРОЈУ!

У Требињу помињу и сада
Див јунака Дучићевог града,
И сад тамо прича кућа свака
За Маслешу, ратника дјечака.

(Припремио Милош Вук Божић)

 

ИЗВОРфб врс
Претходни текстМиливоје Мачар јуниорски првак БиХ, Теодора Филиповић вицепрвакиња
Сљедећи текстВучић : На референдуму 60,48 одсто грађана гласало ДА, за НЕ се изјаснило 39,52 одсто (ВИДЕО)