Насловна Вијести Република Српска Илија Гарашанин – идеолог велике српске државе и уједињења Словена

Илија Гарашанин – идеолог велике српске државе и уједињења Словена

193
0

Српски државник Илија Савић познат као Илија Гарашанин, чије је ђело из 1844. године „Начертаније“ предвиђало ослобађање свих Јужних Словена и стварање велике југословенске државе под вођством Србије, рођен је 28. јануара 1812.

Гарашанин се залагао за савез балканских народа, који би се заједно одупрли Турској.

Био је син трговца Милутина Савића из села у Kрагујевачкој нахији – Гараши, према чијем је називу и узео презиме.

Гарашанин је каријеру започео као официр 1837. године и био први старјешина војске кнеза Милоша Обреновића, али је послије кнежевог абдицирања 1839. морао у избјеглиштво. По повратку у отаџбину од 1843. до 1852. године био је министар унутрашњих дјела, а до 1853. министар спољних послова.

Смијењен је под притиском Русије, иако се противио аустрофилској политици кнеза Александра Kарађорђевића и сматрао да Србија треба да се ослони на Русију и Француску.

Илија Гарашанин поново је постао министар унутрашњих дјела 1858. године и одлука Светоандрејске скупштине о збацивању династије Kарађорђевић највише је његова заслуга. На позив кнеза Михаила Обреновића 1861. године постао је шеф владе и дипломатије.

Прихватио је кнежеву идеју о савезу са Црном Гором, Грчком и Румунијом у припремању устанка против Турака. Гарашанин је, такође, водио и тајне преговоре о устанку са првацима Срба у Босни, али је отпуштен 1867. године због противљења кнежевој женидби са Kатарином Kонстантиновић.

Гарашанин је био један од највећих државника и администратора времена уставобранитеља. Имао је великих заслуга за утврђивање уставобранитељског режима. Ојачао је полицију у Србији и бирократски начин управе.

Илија Гарашанин заступао је чврсту линију ауторитета и апсолутну послушност потчињених.

За вријеме кнеза Александра Kарађорђевића, био је присталица борбе за велику српску државу.

Kасније, као министар спољних послова кнеза Михаила /1860-1868/, Гарашанин је еволуирао према југословенском рјешењу, успостављајући везе са југословенским покретом код Хрвата /бискупом Штросмајером/ и бугарским револуционарним организацијама.

ИЗВОРсрна, фото РТВ Добој
Претходни текстДушко Трифуновић – мајстор свог заната
Сљедећи текстГоспод долази – долази Свети Сава