Насловна Вијести Источно Сарајево Исписани увредљиви и пријетећи графити у Источном Сарајеву

Исписани увредљиви и пријетећи графити у Источном Сарајеву

173
0

Срамни и пријетећи графити појавили су се данас на више мјеста у Источном Сарајеву.

На једном зиду је исписана срамна и пријетећа порука усмјерена против Срба, али судећи по њеном садржају и против Јевреја, Рома и других народа.

– Нож, колац, Јасеновац – исписао је непознати аутор, очигледно несвјестан тежине злочина који су почињени у логору Јасеновац.

Симптоматично је да се овакав графит појављује само дан након обиљежавања Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

Подсјећања ради, у концентрационом логору Јасеновац на најбруталнији начин убијани су Срби, Роми, Јевреји… Важно је знати да је логор Јасеновац, као систем логора под командом из логора Јасеновац, је био највећи концентрациони и логор смрти на простору окупиране Краљевине Југославије за вријеме Другог свјетског рата.

Логор је формирала Независна Држава Хрватска, источно од истоименог града, у августу 1941. године, а уништиле су га усташе у априлу 1945. године да би сакрили и умањили злочин који су починили над Србима, Јеврејима и Ромима.

У логору Јасеновац на најсуровије начине убијено је 700 хиљада невиних људи. Стога је питање да ли је аутор срамног графита уопште свјестан шта слави и да ли је у питању пријетња.

На другом графиту види се како је аутор прешарао мапу Републике Српске, вјероватно алудирајући на то да она треба да нестане.

ИЗВОРАТВ
Претходни текстУ паљанском Центру за културу одржана прва Светосавска свечаност (ВИДЕО)
Сљедећи текстМилица Шкипина добитник Светосавске награде у Новом Саду