Насловна Вијести Источно Сарајево Јахорина: Свечано пуштен у рад шестосјед „Tрново“

Јахорина: Свечано пуштен у рад шестосјед „Tрново“

191
0

На Јахорини је данас званично пуштен у рад шестосјед „Трново“, у који је уложено око 30.000.000 КМ.

Шестосјед „Трново“ на локацији Обућина баре има капацитет 2.400 скијаша на час, а дуг је 600 метара.

Шестосјед су отворили министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, начелник општине Трново Драгомир Гаговић, директор Олимпијског центра /ОЦ/ „Јахорина“ Дејан Љевнаић и предсједник Надзорног одбора ОЦ „Јахорина“ Недељко Елек.

Ћорић је изразио задовљоство што је на директан начин учествовао у реализацији овог успјешног пројекта на Јахорини.

– Влада Републике Српске и ОЦ „Јахорина“ су протекле године заокружили инвестициони циклус од 90,2 милиона КМ и у оквиру тога су израђене нове гондоле, жичаре, ски-лифтови, а скијалишта модернизована у сваком погледу. Урађено је освјетљење стаза, вјештачко осњежавање – рекао је Ћорић.

Он је нагласио да је овим инвестицијама ОЦ „Јахорина“ постао конкурентан за све ски-центре у региону. Захвалио је радницима који су учествовали у реализацији свих ових пројекта урађених прије предвиђених рокова који су, како је истако, били јако кратки да би у пуном капацитету дочекали ову зимску сезону.

Гаговић је рекао да је ријеч о највећој послијератној инвестицији, назвао је све то пројектом будућности, те захвалио Олимпијском центру „Јахорнина“ који су допринијели да се све то реализује.

– Захвалио бих Влади Српске, премијеру Радовану Вишковићу, министру Ћорићу, али посебна захвалност српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, који је ово обећао још прије четири године – истакао је Гаговић.

Он сматра да ће општина Трново имати огромне бенефите будући да је овај скијашки инфраструктурни пројекат довео до тога да је цијена метра квадратног стамбеног простора 4.000, а пословног простора 4.500 КМ.

– Бенефите не можемо очекивати већ наредне године, али ће млађе генерације осјетити шта значи овај шестосјед и овај развој. План је да на подручју општине садржаји буду употпуњени и за љетну сезону – напоменуо је Гаговић.

Он је навео да је на подручју општине Трново садашњи капацитет смјештаја 3.000 лежаја, а планирано је проширење на 5.000 лежаја.

Љевнаић је изразио задовољство отварањем шестосједа поред којег су изградили нову стазу која је блага, широка и плаве категорије, као и дјечији полигон са покретном траком дужине 170 метара, те отворили продајно мјесто и киоск, чиме су испоштовали све потребе скијаша који ту бораве.

– Ово је посљедња инвестиција коју смо реализовали од овог љета – додао је Љевнаић, те за велику подршку захвалио Влади Републике Српске, прије свега министру Ћорићу, начелнику општине Трново Гаговићу, а похвалио је и све запослене у Олимпијском центру као и извођаче радова.

Елек је подсјетио да се у пројекат постављања шестосједа на локалитету Обућина баре ушло прије двије године, истичући да је његовом реализацијом успостављена нека врста мини ски-центра на подручју општине Троно.

Он је додао да је план да се сљедеће године освијетли стаза на локалитету Обућина баре, чиме ће ОЦ „Јахорина“ добити нови пакет ноћног скијања.

– Ове године улазимо и у капитални пројект изградње гондоле Јахорина-Пале. Већ у наредне двије седмице очекујемо да уђемо у процедуру издавања гаранција Владе Републике Српске за тај пројекат у првом кварталу ове године. Очекујемо и доношење закона о Олимпијском центру, што ће бити круна наших инвестиција у протекле четири године – нагласио је Елек.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСаманта Пауер стиже у БиХ, састанак са Додиком
Сљедећи текстКрајем јануара би требало бити ријешено питање „ковид потврда“ у БиХ