Насловна Вијести Источно Сарајево Јени Лигтенберг задужила све у тадашњем Српском Сарајеву

Јени Лигтенберг задужила све у тадашњем Српском Сарајеву

174
0

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић упутио је данас поруку поводом смрти Јени Лигтенберг која је током протеклог рата боравила у хуманитарној мисији на Палама.

– Породица и пријатељи данас у Холандији на посљедњи починак испраћају Јени Лигтенберг, недавно преминулу хуманитарку и непоколебљивог борца за истину, која је током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата задужила све нас у тадашњем Српском Сарајеву – наводи се у поруци градоначелника Ћосића.

Ћосић је подсјетио да је ова блага, али јака и храбра тада шездесеттрогодишња жена, апотекарка у пензији, миран живот у Амстердаму 1993. године замијенила хуманитарним радом у некадашњој војној болници Коран на Палама, гдје је остала све до 1995. године.

– Много је свједочанстава која говоре о њеној посвећености нашем народу свакодневним залагањем у болници, али и ван ње када је требало различитим страним званичницима објаснити да је тадашњи, на Западу општеприхваћени наратив о рату у БиХ, погрешан и да је истина нешто сасвим друго – навео је Ћосић.

Он је истакао важну улогу овог хуманитарног радника што доказује и Орден Крста милосрђа, којим ју је одликовао тадашњи предсједник Републике Српске за допринос болницама на Корану и Касиндолу.

– Јени Лигтенберг нас је напустила 8. јануара у 92. години, али ће иза ње заувијек остати њено добро дјело и њен ратни дневник, драгоцјено и непристрасно свједочанство на основу којег је снимљен и документарни филм “Јени, мало свјетло са запада”. Велико хвала за све што је учинила за овај град и његов народ. Памтићемо и поштоваћемо – навео је Ћосић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра 15. Српско сијело
Сљедећи текстОсми Светосавски турнир у малом фудбалу „Пале 2022“