Насловна Магазин Спорт Јована Папаз: Плакета „Свети Стефан“ велика награда за уложени труд

Јована Папаз: Плакета „Свети Стефан“ велика награда за уложени труд

91
0

Студент четврте године интернационалних студија на Универзитету у Калифорнији, Јована Папаз из Источне Илиџе, каже за портал Катера да јој је Плакета „Свети Стефан“, коју јој је уручила предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, круна досадашњег школовања и велика награда за остварени успјех.

Папаз, која је рођена и одрасла у Источној Илиџи, у разговору за портал Катера каже да јој је била велика част примити овај орден на прослави Дана Републике Српске у Бањалуци и поводом 30 година постојања Српске.

– То ми представља велику мотивацију да у будућности наставим са добрим резултатима на пољу науке, те да Републику Српску представим у што бољем свјетлу, како овдје тако и у иностранству – истиче Јована за наш портал.

Слика

Она каже да је много тога уложила и много се тога одрекла како би остварила своје циљеве, отишла у Америку на студије, гдје се поред образовања показала и истакла на пољу спорта.

– Одрекла сам се многих ствари да бих постигла све ово. Живјети, тренирати и учити хиљадама километара далеко од куће на почетку је представљало велики изазов за мене, међутим, сваки труд се исплати – каже Јована.

Јована је прве двије године студија у Америци провела у Аризони, да би на трећој години прешла на Универзитет Калифорнија у Сан Дијегу, гдје је тренутно на четвртој години студија, на смјеру интернационалне студије.

– Смјер интернационалне студије, област интернационални бизнис сам одабрала због тога што говорим два страна језика, енглески и шпански, што је веома важно за ову област. За интернационални бизнис је такође важно познавање математике, финансија, економије, менаџмента и политике – каже Папаз.

У Сан Дијего је из Аризоне дошла и због добре понуде да наступа у одбојкашком тиму Универзитета Калифорнија, те додаје да је било тешко поново се адаптирати на нову средину и систем образовања.

На љето планира да заврши студије и дипломира, након чега јој је циљ да аплицира за ОПТ, односно да стекне прилику која се нуди свим интернационалним студентима у Америци да заснују радни однос на период од 12 мјесеци.

Папаз за портал Катера каже да у будућности планира да се оствари на пољу бизниса у Америци, те да пословно путује широм свијета и да је то нешто што је сигурно испуњава.

Додаје да је одбојка дефинитивно дио њеног живота, јер јој је овај спорт дао љубав, пријатеље и многе незаборавне моменте, те омогућио јој да добије најбоље могуће образовање у САД.

– Бављење одбојком и студирање истовремено је било више него захтјевно, али када нешто радите из љубави све је могуће – додаје Јована.

Каже да тренутно, што се тиче играња одбојке, нема јасне планове за даљу будућност, али увијек постоји опција да игра професионално и у некој од европских земаља.

Слика

Подсјећамо, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић на јучерашњој академији поводом Дана Републике Српске – 9. јануара, између осталог, одликовала је Плакетом „Свети Стефан“ Јовану Папаз, стипендисту првог циклуса Фонда „Др Милан Јелић“ на Универзитету у Калифорнији, у Сан Дијегу.

Плакета „Свети Стефан“ додјељује се најбољим студентимa првог, другог и трећег циклуса студија, у земљи и иностранству, као  и стипендистимa Фонда Др Милан Јелић:

 

 

Пише: Миљан Рашевић

ИЗВОРкатера
Претходни текстПоетско вече „Српској с љубављу“
Сљедећи текстЂоковић заказао нови тренинг