Насловна Вијести Источно Сарајево Како су Срби спашавали Муслимане и Хрвате за вријеме рата (ВИДЕО)

Како су Срби спашавали Муслимане и Хрвате за вријеме рата (ВИДЕО)

216
0

Сваке године у мјесецу јануару и фебруару многим Сокoчанима стижу поруке захвале са различитих страна свијета од Хрвата који су 1993. године бјежећи пред војском Армије БиХ спас пронашли у хуманитарном центру Брезјак код Сокоца.

Сукоб Армије БиХ и ХВО, односно Муслимана и Хрвата почео је половином 1992. године а ескалирао је почетком 1993. године. Сукоб је значио бјежање из домова десетине хиљада људи који су живјели у општинама Вареш, Кисељак, Травник, Зеница…

Како су муслимани све више нападали тако је једини излаз за хрватски народ било повлачење према Сокоцу, који је контролисала Војска Републике Српске. Милован Цицко Бјелица, актуелни начелник Сокоца, присјећа се те 1993. године.

– На хиљаде хрватских цивила бјежало је пред налетом тзв. Армије БиХ. Спас су пронашли на локалитету Брезјак код Сокоца. Мате Бобан, тадашњи вођа Хрвата у БиХ, замолио је предсједника Радована Караџића да гарантује сигурност хрватским цивила који су бјежали. Караџић је то прихватио и на локалитету Брезјек је направљен велики хуманитарни центар. Убрзо је почело да стиже на хиљаде цивила. Хрвати јесу били већина али је било и муслимана и један дио Срба. Кроз Брезјак је за пар мјесеци прошло око 25.000 хрватских и муслиманских цивила, каже Бјелица.

Према његовим ријeчима општина Соколац је одмах обавијестила УНХЦР, Црвени крст и све могуће међународне организације да је у Брезјаку направљен хуманитарни центар.

– Руководство општине Соколац је према наредби предсједника Караџића прихватало и смјештало избјеглице. Нисмо гледали да ли су то Хрвати или Муслимани. Обезбиједили смо одмах воду и струју и полицију да чува Брезјак. Активирали смо и докторе из Дома здравља да буду на услузи људима који су стигли у како би имали 24 часа здравствену помоћ, истиче Бјелица.

 

ИЗВОРВечерње Новости
Претходни текстНа ковид одјељењима Болнице ,,Србија“ хоспитализована 43 пацијента
Сљедећи текстСокочанин ухапшен због наношења тјелесних повреда суграђанину