Насловна Вијести Кинези дочекују празник прољећа – Нову годину

Кинези дочекују празник прољећа – Нову годину

257
0
Кинеска Нова година почеће сутра и трајати до 31. јануара 2023. године у знаку тигра – симбола снаге и храбрости.

За милијарду и по људи широм свијета ово је најрадоснији период у години.

Људи у древној Кини израдили су календаре путем астрономског посматрања. Знак воденог тигра, према кинеском зодијаку, доноси срећу свим активним људима.

Кинески хороскоп „Шенг сјао“ израђен је према периоду окретања Јупитера око Сунца. Јупитеру је потребно 12 година да обиђе око Сунца, а свака година има одређену животињу као знак, па стога кинески хороскоп броји 12 знакова. Ове године је дошао на ред тигар.

Тигар је трећи по реду знак у кинеском зодијаку и сматра се краљем свих животиња у тој земљи. Кинеска дјеца често носе одјевне комаде украшене мотивом тигра јер вјерују да доноси срећу у њихове животе.

Кинеска Нова година прославља се у Сјеверној и Јужној Кореји, Вијетнаму, Индонезији, Малезији, а завршава се фестивалом лампиона. Они се пуштају у небо, а прије тога људи на њих напишу своје новогодишње жеље или их украшавају.

Прослава кинеске Нове године назива се још и Празник прољећа. Ове године се први пут обиљежава након проглашења завршетка свеобухватне изградње умјерено просперитетног друштва.

Продавнице нуде богату понуду меса, поврћа, воћа, млијечних и рибљих производа. У посљедње вријеме просјечна велепродајна цијена свињског меса износи 23,63 јуана /око шест КМ/ по килограму, што је 45,8 одсто мање него у истом периоду лани.

Кинески предсједник Си Ђинпинг јуче је поводом Празника прољећа упутио честитке и поздраве Кинезима свих етничких група, као и у Хонг Конгу, Макау, Тајвану и прекоморским Кинезима, наглашавајући јединство и напоран рад за заједничку будућност.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДелегација Амбасаде Кине на Тргу Србија
Сљедећи текстНа ковид одјељењима Болнице ,,Србија“ хоспитализована 43 пацијента