Насловна Вијести Код Улциња пронађени остаци средњовјековног православног храма

Код Улциња пронађени остаци средњовјековног православног храма

202
0

Остаци средњовјековног православног храма пронађени су данас код Улциња, на лијевој обали увале Валданос, а по предању је био посвећен Светом Николају Чудотворцу, рекао је парох улцињски Синиша Смиљић.

Смиљић је навео да, према начину обраде камена и зидања, прве анализе говоре да се ради о средњовјековном храму димензија четири са 2,5 метра, који је зидан на морским хридима и његово остаци су свега неколико метера од морске воде.

„Јасно се виде зидине храма, висине и до два метра са сјеверне стране, док је са јужне велики нанос земље, тако да зидови вире свега педесетак центиметара, на источној је полукружна апсида олтара, а са западне стране улаз у храм“, навео је парох Смиљић.

На данашњи празник Часних верига православни мјештани окупили су се на иницијативу улцињског свештенства да помогну у акцији крчења прилаза васкрслој светињи.

Мјештатнин Милорад Ђаконовић каже да предање говори да је храм изградио православни Грк, чији су се синови послије бродолома спасили управо на хридима, на мјесту овог храма, те да је у знак захвалности Светом Николају, познатом заштитнику морнара и морепловаца, њихов богати отац саградио храм.

Мјештани су причали да су се о великим празницима раније „чула звона од ове стране“, иако нигдје у близини тада није било храма који је у функцији и тумачили су то као неки знак чуда Божијег.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПреминуло трогодишње дијете од посљедица опекотина, мајка ухапшена
Сљедећи текстПреминула прва супруга Александра Вучића