Насловна Вијести Којић: Бошњачке блокаде учиниле нереалним рокове из ревидиране стратегије

Којић: Бошњачке блокаде учиниле нереалним рокове из ревидиране стратегије

202
0

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић тврди да су рокови у Ревидираној стратегији за рад на предметима ратних злочина били реално постављени, али су их блокдама нереалним учинили бошњачки политички представници.

Којић је појаснио да су бошњачки представници двије године блокирали усвајање стратегије на нивоу БиХ, а да до данас не дозвољавају формирање надзорног тијела које је једино надлежно за праћење реализације договорених циљева.

Он је појаснио да је у Ревидираној стратегији јасно дефинисано да мање сложени предмети буду пренесени на ентитете, а да се најсложенијима бави Тужилаштво БиХ.

– Увидјели смо да су се у Тужилаштву бавили мање сложеним предметима, а не оптужницама против високопозиционираних Бошњака за злочине над Србима које спадају у категорију сложенијих. То само по себи говори да се Стратегија не имплементира, али и не може, јер не постоји ни надзорно тијело – рекао је Којић за Глас Српске.

Према његовим ријечима, то надзорно тијело треба да процијени да ли носиоци правосудних функција спроводе циљеве и мјере, а ако не да буде покренуто питање одговорности.

Којић тврди и да Високи судски и тужилачки савјет није надлежан за праћење реализције Стратегије и да они не могу да буду својеврсни бајпас, како је и раније скренуо пажњу појединима.

Он сматра да све док не буде надзорног тијела практично нема ни Ревидиране стратегије, а док је тако носиоцима правосудних функција се оставља могућност да раде шта и како хоће.

Ревидирана стратегија је након двогодишње блокаде од стране Бошњака усвојена 24. септембра 2020. године у Савјету министара, а томе су претходили дани усаглашавања о анексу који је постао њен дио, у чему су учествовали и представници ЕУ.

Тада је усаглашено да ће, између осталог, Министарство правде у Савјету министара доставити приједлог одлуке о формирању надзорног тијела за праћење спровођења стратегије. Иако је било покушаја да тај орган буде именован, до тога није дошло јер су се бошњачке структуре противиле предложеним кадровима у име Српске, међу којима је предложен и Којић, подсјетио је Глас Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЈедан заражени ученик довољан да читаво одјељење пређе на онлајн наставу
Сљедећи текстПетар Бојовић – ослободилац Београда