Насловна Вијести Република Српска Којић: Тужилаштво да позове Мујићеву да каже ко је организатор злочина у...

Којић: Тужилаштво да позове Мујићеву да каже ко је организатор злочина у Кравици

236
0

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Kојић, позвао је Тужилаштво БиХ, да хитно испита Сребреничанку Фадилу Мујић, која је изнијела јавно признање о злочину у Kравици на Божић 1993. године и каже ко је организатор злочина, а ко су учесници да би били процесуирани.

Kојић је позвао Тужилаштво БиХ и да прегледа комплетан снимак свједочења Мујићеве, да буде свједок, а може, како је истакао, да буде и оптужени, јер експлицитно говори да је и она жељела да учествује у том нападу.

Он је данас изјавио Срни да се кроз то јавно признање на морбидан начин злочинци покушавају приказати као жртве, а у ствари је ријеч о злочину против човјечности почињеним над српским народом.

„У овом јавном свједочењу видјели смо да се ту радило о класичном широком и ситематичком нападу, који представља злочин против човјечности, јер поред тога што су ту убијани људи, одведени у логоре, рањавани, ту су вршене и пљачке и паљење кућа“, рекао је Kојић.

Kојић је додао да друга страна то жели да прикаже да је неко ишао да нападне, како би прехранио себе и своју породицу, што и у мирнодобским условима представља класично кривично дјело разбојништва.

„Не можете отићи да би од некога украли храну, да убијете то лице и да је то сасвим легитимно, чак напротив то је класично кривично дјело“, истакао је Kојић.

Он је рекао да постоје сви докази у Тужилаштву БиХ, везано за злочне у Kравици и да се зна да је и Суд БиХ касније, а прије тога и Хашки трибунал ослободио Насера Орића, између осталог и за тај злочин што је, како каже, недопустиво.

Према његовим ријечима, сва материјална документација налази се у Тужилаштву БиХ. „Ми смо спремни да, ако Тужилаштво сматра да треба, уступимо још нешто од доказа, али гарантујем да су сви докази од стране институција Републике Српске уступљени“, истакао је Kојић.

Ако Тужилаштво БиХ остане глуво и нијемо на свједочанство које је јавно објављено, Kојић је истакао да се онда заиста нема више о чему причати, те да је и овако постало невјероватно, да они једноставно у потпуности игноришу злочине над Србима, посебно оне који су почињени у Подрињу.

Kојић је подсјетио да је у ратном злочину на Kравице на Божић 1993. године, убијено 51 лице српске националности, а четири су одведена у логор од којих су два убијена.

„Најстарија жртва је имала 90 година, што говори о злочину и начину на који је злочин почињен, да ни стари, ни немоћни, нису били поштеђени злочина“, нагласио је Kојић.

Фадила Мујић из Сребренице, свједочила је за федералне медије, да је са припадницима 28. дивизије тзв. Армије БиХ на Божић 1993. године, „упала“ у село Kравица, гдје су почињени масовни злочини. Недвосмислено је свједочила о пљачки, отимачини и убиствима на најрадоснији православни празник.

ИЗВОРсрна, фото MTV Igman HD
Претходни текстВишеград: Настава на даљину и наредне седмице
Сљедећи текстСамоубиство у насељу Рељево