Насловна Вијести БиХ Крајем јануара би требало бити ријешено питање „ковид потврда“ у БиХ

Крајем јануара би требало бити ријешено питање „ковид потврда“ у БиХ

183
0

Конференција министара за област здравства у БиХ требала би према очекивању државног Министарства цивилних послова бити одржана до краја јануара, а на којој би се коначно ријешило питање увођења јединственог „QR“ кода за Ковид потврде.

Како је Фени данас потврђено у Министарству цивилних послова, они су припремили нацрт споразума којим би било ријешено то питање и он је достављен свим надлежним институцијама на мишљење.

– Након што мишљења буду прикупљена биће организована и конференција министара за област здравља – истакли су.

Директор Завода за јавно здравство Федерације БиХ Синиша Скочибушић и члан Кризног штаба Федералног министарства здравства Горан Черкез казали су раније да је у току израда јединственог софтвера на државном нивоу за увођење „QR“ кода.

Нагласили су да су свим кантоналним министарствима здравља упутили захтјев да доставе базе података, што је услов да буду дио система на којем ради Министарство цивилних послова и Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (IDDEEA).

– Министарство цивилних послова доставило је приједлог уговора да сви доставе IDDEEA-и податке за јединствену базу како би то било прихваћено у Европској унији. Нисмо задовољни брзином обављања тог посла, али нисмо надлежни да то убрзамо, иако је то важно уколико наши грађани имају намјеру путовати у ЕУ – казао је Скочибушић.

Напоменуо је да је према посљедњим подацима Република Српска прихватила то рјешење, а активности води Министарство цивилних послова и IDDEEA у техничкој фази.

Черкез је најавио да ће кантонима поново бити упућен допис да финализују тај процес, јер је то предуслов да се прикључе на рјешење које треба израдити држава, јер је она једини признати носилац субјективитета.

Рекао је и да ће сву одговорност сносити сваки од кантона ако не буду имали код, јер су већ били дужни доставити те базе података.

Подсјетио је и да је прије годину дана затражена сагласност из Републике Српске за увођење јединствене потврде, али до сада је није било.

Иначе, Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине већ дуже вријеме проводи активности координисања различитих нивоа државне организације с циљем доласка до усаглашеног нормативног и техничког рјешења за систем издавања Ковид потврда.

Након планиране министарске конференције требала би услиједити и материјално-техничка имплементација система уз увезивање са системом ЕУ „Green pass“, а након што ЕУ верификује босанскохерцеговачки систем биће могуће издавање међународно признатих Ковид потврда и у БиХ, преноси Кликс.

ИЗВОРsrpskainfo
Претходни текстЈахорина: Свечано пуштен у рад шестосјед „Tрново“
Сљедећи текстНовогодишњи пакетићи уљепшали празнике малишанима из Источне Илиџе