Насловна Вијести Република Српска КС: За Илијаш проглашена епизода “упозорење“, за остале зоне “приправност“

КС: За Илијаш проглашена епизода “упозорење“, за остале зоне “приправност“

245
0

Због погоршаног квалитета ваздуха на подручју Илијаша, проглашена је епизода „упозорење“, а у осталим дијеловима Kантона Сарајево епизода „приправност“, саопштено је из кантоналне Владе.

Стручно тијело за координацију и надзор предложило је ову епизоду за Илијаш, јер је стационирана станица у овом дијелу Kантона, забиљежила прекорачење прага епизоде “упозорење“ за честице ПМ10 од 150 микрограма по метру кубном.

„У исто вријеме, мјерењем концентрација загађујућих материја у ваздуху на свим осталим аутоматским станицама – Отока, Илиџа, Хаџићи и Вијећница, забиљежена су прекорачења граничне вриједности за ПМ10 од 50 микрограма по метру кубном за претходни дан“, наводи се у саопштењу.

За Илијаш је наређено да се обезбиједи да сва постројења за производњу топлотне енергије снаге веће од 50 киловата, која користе чврста горива и тешка лож уља, смање температуру у просторијама које загријавају за минимално три степена Целзијусова, али и примјенити „мокри поступак“ за зимско одржавање путева на свим главним саобраћајницама.

Потребно је и интензивирати надзор над техничком исправности возила, са становишта сумње на прекомјерно загађивање околине, те забранити извођење грубих грађевинских радова на отвореном простору и одржавање организованих спортских и културних активности на отвореном простору, у циљу смањења кретања и излагања становништва штетним материјама.

Из Стручног тијела наглашавају и како ће падавине које су прогнозиране за сутра бити слабог интензитета, због чега не очекују да ће значајније допринијети побољшању квалитета ваздуха у Kантону.

ИЗВОРсрна, фото Radio Brčko
Претходни текстПуних 26 година од распуштања злогласног логора “Силос“
Сљедећи текстДушко Трифуновић – мајстор свог заната