Насловна Вијести Регион Линта: Од признања Хрватска се није суочила са својом мрачном прошлошћу

Линта: Од признања Хрватска се није суочила са својом мрачном прошлошћу

62
0

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поручио је поводом 30 година од међународног признања Хрватске да се та земља никада није суочила са својом мрачном прошлошћу и признала да је проусташки режим Фрање Туђмана извршио агресију на српски народ са циљем стварања етнички чисте државе.

Линта је указао да Хрватска у три деценије самосталног постојања није процесуирала масовне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима, није ексхумирала српске жртве са познатих гробних мјеста и није идентификовала посмртне остатке српских жртава који се налазе у заводима за судску медицину.

Он је додао да, умјесто тога Хрватска, обиљежавањем злочиначке акције „Олуја“, слави прогон и страдање крајишких Срба.

– Слави злочинце који су наредили или починили злочине над Србима или нису спречили злочине. Хрватска плански крши национална и људска права преосталих Срба јер не поштује властити Устав, Уставни закон о правима националних мањина, друге законе и преузете међународне обавезе – навео је предсједник Савеза Срба из региона.

Линта је нагласио и да Хрватска систематски опструише спровођење Анекса седам Бечког споразума у ком јасно стоји да свим грађанима и правним субјектима морају бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године, а сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним.

Он је указао да је у тој земљи на дјелу историјски ревизионизам и рехабилитација усташтва, да се хрватским градовима и мјестима улице називају по министрима усташке Владе Мили Будаку и Јулију Маканцу и другим истакнутим личностима из времена НДХ, а да се од 1993. године исплаћују пензије преживјелим усташама и домобранима и члановима њихових породица.

Линта је навео да је у Закону о празницима, спомен-данима и нерадним данима из 1996. године 15. мај одређен за Дан сјећања на хрватске жртве слободе и независности којим су усташе и остали припадници оружаних снага НДХ проглашени борцима за слободу, а да је усташки поздрав „За дом спремни“ озакоњен.

– Хрватски Сабор је покровитељ комеморације убијеним усташким злочинцима у Блајбургу. Осим тога, Хрватска намјерава да обнови усташко гробље у Загребу са таблом која слави пале „хрватске војнике“ и низ других примјера – навео је Линта, саопштено је из ССР.

Хрватска је 15. јануара 1992. постала међународно призната земља и успоставила је дипломатске односе са Њемачком – државом која је одиграла битну улогу у признавању Хрватске у свијету.

ИЗВОРсрна
Претходни текстРатна књижевност у 30 година постојања Републике Српске: Странице исписане блатом, крвљу и барутом
Сљедећи текстЂоковић се укрцао на лет за Дубаи (ФОТО)