Насловна Вијести Регион Мир и стабилност од кључног значаја за регион

Мир и стабилност од кључног значаја за регион

182
0

Предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенили су на данашњем састанку у Београду да су мир и стабилност од кључног значаја за цијели регион.

Додик је истакао да се против Републике Српске и српског народа у БиХ води беспризорна политичка и медијска кампања, не само у Сарајеву, већ и у бројним западним центрима моћи.

Као примјер за то, Додик је указао на обиљежавање Дана Републике Српске и најбруталније увреде које су тим поводом услиједиле из Сарајева и из уста многих западних политичара, а који су обичан догађај на коме су присуствовале регуларне и легалне полицијске снаге Републике Српске представили као пријетњу миру.

Насупрот томе, навео је Додик, стварно угрожавање мира од муслиманских паравојних јединица, Зелених беретки, и њихово окупљање у Сарајеву и Бужиму, нису ни поменули.

Додик је нагласио да је српском народу готово немогуће да се избори за правду и досљедно провођење Дејтонског споразума због једностраног и пристрасног приступа, прије свега САД, саопштено је из кабинета предсједника Србије.

Вучић је, како се наводи, замолио Додика и све политичке снаге у Републици Српској да учествују у раду заједничких институција у БиХ и на најбољи начин штите интересе српског народа и Српске.

Он је то предложио, имајући у виду тежину позиције цјелокупног српског народа, а посебно непримјерене и неправедне притиске који се проводе против Републике Српске и њеног руководства.

Вучић је истакао да је свака одлука на руководству Републике Српске, али да и Додика и све политичке представнике у Српској моли да размотре његов приједлог, јер је јасно да неки политички чиниоци који суштински угрожавају стабилност цијелог региона, неистинама и инсинуацијама, кривицу покушавају да пребаце на српски народ и Српску.

„Моја молба председнику Додику и свим политичким факторима у Републици Српској није захтев да се са било чим сагласе, или за било шта гласају, напротив, моја молба је да сто где треба да седе представници Српске не буде празан и да се на најбољи могући начин боре за интересе ентитета и српског народа”, нагласио је Вучић.

Он је понудио да Додику и свим институцијама и политичким представницима у Бањалуци образложи свој приједлог.

Вучић је оцијенио да су санкције САД против Додика и других званичника Републике Српске ужасан преседан, те да једино могу да донесу катастрофалне посљедице по развој односа између три народа и два ентитета у БиХ, али и шире, у цијелом региону.

„Санкције су увек доносиле само проблем, а никада решење“, додао је Вучић.

Вучић и Додик договорили су одржавање великог сабора Србије и Републике Српске, укључујући и заједнички састанак двије владе, за 27. јануар, када ће се одлучивати о стратешким економским пројектима и даљем унапређењу сарадње у свим областима између Србије и Републике Српске.

На састанку је било ријечи и о томе да Србија припрема значајну финансијску подршку Републици Српској, те да ће о томе бити убрзани разговори.

ИЗВОРsrna
Претходни текстЗавршен састанак Додика и Вучића
Сљедећи текстЛојд: Неће бити покренута процедура за депортацију