Насловна Вијести Република Српска Митрополит Хризостом: Пут Светог Саве је свакодневно поправљање

Митрополит Хризостом: Пут Светог Саве је свакодневно поправљање

197
0

Митрополит дабробосански Хризостом поручио је са прославе Савиндана у Фочи да је мноштво народа који се у црквама сабира око Светог Саве најљепши вијенац који може да се стави на свету главу првог српског архиепископа уз молитву да се српски народ непрекидно духовно обнавља, препорађа и враћа својим хришћанским православним вриједностима.

У обраћању вјерницима у Храму Светог Саве, митрополит Хризостом је истакао да је пут духовног препорода трајни пут.

„То се сваки дан мора дешавати, себе преиспитивати, мијењати, поправљати и тиме бити управо оно што Свети Сава од нас тражи – да будемо питомо стабло на чокоту, на Христу Господу“, поручио је владика.

Велике хришћанске празнике у јануару, како је навео митрополит Хризостом, Срби крунишу Савинданом, својом заједничком крсном славом.

Он је позвао вјернике да се увијек сјете Светог Саве када нешто раде и да се запитају шта би Свети Сава урадио, како би он поступио, те да никада не спречавају вољу Божију да дјелује у њима.

„Ако мислимо да можемо да рјешавамо све проблеме без Бога и Светог Саве, онда ћемо сигурно погријештити. Зато је потребно имати Светог Саву као нашег исправљача или чувара који нас управља којим путем да кренемо, а то је пут спасења, пут Богочовјека Исуса Христа“, рекао је митрополит.

Он је напоменуо да је Свети Сава створио српску духовну царевину – Светосавску цркву, која је све издржала, све турске и све безбожничке прогоне и мучеништва, сједињена са свим другим православним црквама са којима чини православну екумену.

Међу плодовима Светосавља, митрополит је истакао и Богословски факултет и Средњу богослвску школу у Фочи, као и величанствени храм посвећен овом светитељу.

Након литургије, обављен је чин ломљења славског колача, а кум славе био је начелник општине Милан Вукадиновић.

Свечаност је завршена пјесмама и рецитацијама дјеце у славу Светог Саве.

ИЗВОРсрна
Претходни текстГоспод долази – долази Свети Сава
Сљедећи текстИци Лавици поново потребна наша помоћ