Насловна Вијести Митрополит Јоаникије: Биће потписан Темељни уговор са СПЦ

Митрополит Јоаникије: Биће потписан Темељни уговор са СПЦ

201
0
Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да ће Темељни уговор Српске православне цркве и Владе Црне Горе бити потписан, јер је то важан документ и цивилизацијско достигнуће.

Митрополит Јоаникије је истакао да ће иницијатива трајати све док не буде потписан Темељни уговор, али да не може говорити о роковима када би могло доћи до потписивања.

– Оно што је битно јесте да Црква живи и са и без уговора, али понављам то је једно цивилизацијско достигнуће и не видим никакав разлог зашто би се та иницијатива прекинула и зашто се Темељни уговор не би потписао – истакао је митрополит Јоаникије.

Према ријечима митрополита, сигурно је да би положај СПЦ био још боље дефинисан, јер би држава и Црква усвојиле заједнички документ о међусобном уважавању и подјели надлежности, као на пример што је регулисано са Римокатоличком црквом.

– То треба свакој цивилизованој држави – изјавио је митрополит Јоаникије за Телевизију „Никшић“.

Митрополит је истакао да је коректна сарадња са Владом Црне Горе, али да Црква не жели да се мијеша у послове Владе.

– Видимо недостатке и проблеме у данашњој власти, не желимо да доприносимо продубљивању већ постојеће политичке кризе у Црној Гори. Нека политичари сами рјешавају своје проблеме, нека нађу рјешење – истакао је владика Јоаникије.

ИЗВОРsrna
Претходни текстОдузето 300 кг “сканка“ на прелазу Враћеновићи
Сљедећи текстНачелник Власенице организовао пријем