Насловна Вијести Митрополит Јоаникије: Опростимо и замолимо за опрост

Митрополит Јоаникије: Опростимо и замолимо за опрост

87
0

Опростимо за све ближњима својим и од њих замолимо опроштај за све чиме смо их увредили да бисмо од Бога добили опроштај и обновили се у бањи Божјег милосрђа, поручио је митрополит црногорско-приморски Јоаникије у Божићној посланици.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије упутио је Божићну посланицу у којој позива све да се обједине у духовној радости и међусобном миру и љубави око колевке Богомладенца Христа да би се, поручује, наше „охладнјеле душе угрејале огњем Духа Светога“.

– Нека тај огањ спали трње греха, пакости, злопамћења и освете, да се ослободимо и очистимо од сваке злобе и мржње. Опростимо за све ближњима својим и од њих замолимо опроштај за све чиме смо их увредили да бисмо од Бога добили опроштај и обновили се у бањи Божијег милосрђа – поручио је митрополит у Посланици, објављеној на сајту Митрополије црногорско-приморске.

Истакао је да у Црној Гори постоје многи нагомилани проблеми који се, наводи, могу ријешити једино братским дијалогом, међусобним разумевањем и уважавањем.

– Тај дијалог ће бити успешан уколико се, у складу са Јеванђељем Христовим, сви будемо одрекли, макар колико је то неопходно своје сујете, увредљивости, злопамћења и себичности, показујући добру вољу и спремност да општи интерес ставимо изнад свога појединачног – навео је и поручио:

„Mи се усрдно молимо да све оне који су на највећим државним положајима Бог просветли мудрошћу, истрајношћу и добротом, да заједничким напорима часно обављају своје дужности које им је народ поверио и Црну Гору испуне миром, правдом, знањем, радом и свеопштом сигурношћу“.

Навео је да овај Божић прослављамо скромно и молитвено, распоређујући свете службе у већем броју храмова и у различитим терминима, да би на такав начин што више изашли у сусрет свима вернима и избегли већа окупљања у исто време на једном мјесту.

– Уверени смо да ћемо овим поступком допринети сузбијању опасне епидемије корона вируса – поручио је митрополит и позвао на молитву за све болеснике који болују од корона вируса и д других тешких болести.

Позвао је на молитву за лекаре и медицинско особље, који се, излажући себе опасности као на бојном пољу свакодневно храбро боре за спасење људских живота.

– Подијелимо са њима и са свима ближњима цјелокупну одговорност, тешкоће и ограничења које нам намеће опасност свеопште епидемије. Поднесимо ово искушење хришћански и са надом да ће нам Господ дати брзо избављење – навео је митрополит Јоаникије.

Подсјетио је и на дивни народни обичај да се пред Божић са свима измиримо у име Богомладенца Христа који нас је, каже, измирио и са Богом и са људима.

– Утврдивши тај Божански мир можемо једни са другима братски разговарати и договарати се, делити одговорност са ближњима за квалитет живота од породице као основне ћелије друштва до школе, свих важних институција и државе – навео је митрополит.
 

 

 

ИЗВОРСрна
Претходни текстСрби на Космету организовано у сјечи бадњака
Сљедећи текстРадановић: За Србе у ФБиХ, 9. јануар је највећа побједа српског народа