Насловна Вијести Република Српска На сајму у Београду и пољопривредни произвођачи из Српске

На сајму у Београду и пољопривредни произвођачи из Српске

249
0

У Београду је отворен трећи Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства Агро Београд.

На једној од најзначајнијих манифестација овог типа у региону, учествује више од 500 излагача из Србије и свијета, а представљају се и пољопривредни произвођачи из Републике Српске.

На заједничком штанду Републике Српске изложени су домаћи производи као што су воћни сокови од руже, зове, ароније, боровнице, малине, семберски купус свјежи и кисели, разни природни џемови, пекмези од малина и дрењина, те вина, ракије, туршије, козметички производи, маслиново уље, као и пиво „међед“ из Херцеговине.

Представиле су се и „Херцеговачка“ и „Крајишка кућа“, које имају у плану пласман својих производа и у Србији, а најављују и отварање продајних објеката у Београду.

Тражи се све оно што Херцеговина нуди и по чему је препозната, а то су добар сир и добар мед, квалитетно маслиново уљ, добра вина и ракија, пршут, домаћи сокови од дивљег нара, сува смоква – рекао је директор Аграрног фонда града Требиња Веселин Дутина.

О подршци пољопривредницима разговарали су и ресорни министри Србије и Српске Бранислав Недимовић и Борис Пашалић. Конкретни договори очекују се на заједничкој сједници двије владе, половином фебруара.

– Сарадња два министарства је одлична и биће настављена. Данас смо разговарали о сарадњи и подршци, прије свега код набавке минералних ђубрива за произвођаче у Српској, јер имамо проблем са високим цијенама – рекао је Пашалић.

Колико је пољопривреда важна види се и на примјеру Србије.

– Србија је у 2021. години извезла милијарду евра воћа и поврћа, то су ствари о којима смо некад сањали, и то кажем из простог разлога јер ту није граница, отварамо нова тржишта, идемо даље – рекао је Недимовић.

Наглашено је да је једна од прилика за то и Отворени Балкан. Министар Пашалић нада се да ће се овој иницијативи ускоро придружити и БиХ, јер је то корисно за привреднике и пословну заједницу.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстПотписана Повеља о братимљењу двије васпитно-образовне установе (ВИДЕО)
Сљедећи текст„XE на Дрини“ обиљежиле крсну славу – Светог Саву (ВИДЕО)