Насловна Магазин Култура Најславнија српска књига погрешно укоричена

Најславнија српска књига погрешно укоричена

155
0

Највећи скандал у историји српске културе догодиће се уколико се покажу као истините оптужбе аутора фототипског издања Мирослављевог јеванђеља.

Ауторска задруга „Досије“, која је 1994. године снимила оригинал прије конзервације из 1998. године, наводи да је тада најславнија српска књига погрешно укоричена и да је тако текст Јеванђеља изгубио смисао.

Аутори првог фототипског издања оптужили су Министарство културе, Народни музеј, као и Српску академију наука и умјетности за завјеру ћутања о скрнављењу.

Како би Мирослављево јеванђеље требало да изгледа? Са великим у злату угравираним словом Б на страници број два, које означава почетак другог поглавља Јеванђеља по Јовану. Али, како тврде Вељко Топаловић и Бошко Савковић, посљедњи снимак који је прошле године направила САНУ, открива да је приликом конзервације 1998. године најважнија српска књига погрешно укоричена.

– Једва смо нашли овај снимак који се налази на интенету и који готово нико није погледао и на основу тог снимка јасно је да се насупрот странице број један налази страница број 14. Неки стручњак из Народног музеја је књиговесцу доставио странице овим редом. Знамо да послије 14. слиједи 15. али не знамо шта слиједи даље. То ћемо знати када Академија наука достави своје снимке – рекао је приређивач факсимила Мирослављевог јеванђеља Вељко Топаловић.

Завршена дигитализација Мирослављевог јеванђеља

А САНУ је већ најавила да ће комплетан снимак за дигитализацију Мирослављевог јеванђеља доставити само наручиоцу посла – Министарству културе. Топаловић тврди да постоје и друга оштећења.

– Насумичном провјером примијетили смо и да недостаје злато на појединим иницијалима. На нашем снимку на крилима те барске птице је злато, док на снимку Народне библиотеке тога нема – каже Топаловић.

Аутор документарног филма о Мирослављевом јеванђељу, „У почетку беше реч“, Бошко Савковић, указује на одговорност некадашње министарке културе из времена Милошевићеве власти, Наду Поповић Перишић, као најодговорнију за лошу конзервацију 1998. за коју је држава платила 1,6 милиона њемачких марака.

– Не постоји члан закона који се зове велеиздаја. Не постоји. Али, овако нешто урадити. Ово је велеиздаја свих националних интереса. Без обзира да ли смо лијеви, десни или шта већ, ово је за све нас најстарија књига и коријен наше писмености и нашег језика. Ово је геноцид над писменошћу, над књигом и за овакве ствари не би требало да постоји рок застерјелости кривичног дјела – рекао је аутор филма „У почетку беше реч“ Бошко Савковић.

Мирослављево јеванђеље настало је у 12. вијеку по наруџбини кнеза Мирослава, брата Стефана Немање. Књига на ћирилици са златним гравурама и врхунским умјетничким илустрацијама 2005. је постала дио свјетске баштине Унеско. Није разријешено ни питање 166. листа књиге, коју је својевремено руски монах истргао и однио са Хиландара, а која се налази у музеју у Санкт Петербургу.

Потписан је споразум по коме ће Србија дати седам слика Николаја Рериха, које су без сумње власништво Србије, за ту страницу Мирослављевог јеванђеља, која је на сумњив начин дошла у посјед Русије. Ипак, ни тај споразум из 2019. није још реализован.

ИЗВОРБ92
Претходни текстЗа подршку инвестицијама у рурални туризам 3,5 милиона КМ
Сљедећи текстДимовић: Јутјуб скинуо спот „Једина Српска“, само ви радите свој посао!