Насловна Вијести Источно Сарајево Наставља се рад на превенцији насиља

Наставља се рад на превенцији насиља

205
0

У Републици Српској се наставља рад на јачању капацитета средњих школа и локалних заједница да самостално спроводе ефикасне програме превенције насиља, најавили су данас организатори треће фазе овог пројекта.

„Пројекат спроводи продукција „Форум театар“ из Источног Сарајева, у сарадњи са међународним Институтом за популацију и развој и у координацији са представницима Министарства просвјете и културе Републике Српске и Џендер центра Владе Републике Српске“, изјавила је Срни координатор пројекта Александра Митрић Штифанић.

Она је напоменула да су кључну улогу у спровођењу прве двије фазе пројекта имали су и представници Средњошколског центра Источна Илиџа, партнерске невладине организације, представници локалне управе и институција.

Међу њима су, подсјетила је, Центар за социјални рад Источна Илиџа, Центар за ментално здравље Источно Ново Сарајево, Удружење грађана „Пробуди се“, Новинска агенција Републике Српске /СРНА/ и веб-портали.

Штифанићева је изразила увјереност да континуитет рада на пројекту и стручност тима могу дати важан допринос у тој области.

„У оквиру треће фазе пројекта ради се на изради оквира за такозване ЦТЦ групе /Заједнице које брину/, са циљем успостављања стратегија које могу бити од суштинског интереса за развој локалних заједница у Српској“, навела је Штифанићева.

На основу тог документа требало би, како је рекла, да буде успостављена нова таква група на Палама и настављен развој програма у тој локалној заједници и Средњошколском центру Пале.

Према њеним ријечима, у наредном периоду очекује се обука вршњачких едукатора и радионице у Средњошколском центру о превенцији и сузбијању насиља, али и почетак реализације „Програма Е“, намијењеног ученицима старијих разреда основних школа.

Активности се реализују у оквиру пројекта „Примјена свеобухватног социо-еколошког и модела заснованог на активном учешћу заједница у елиминацији насиља над женама у БиХ „, који финансира „УН Вомен“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОбиљежено 28 година од погибије Зорана Цвијетића (ВИДЕО)
Сљедећи текстУ Бужиму одзвањало: „Алаху екбер“ (ВИДЕО)