Насловна Вијести Република Српска Наташа Кулашинац: Српска је гарант очувања државности и српског идентитета

Наташа Кулашинац: Српска је гарант очувања државности и српског идентитета

170
0

Република Српска показала је за 30 година да зна сама да живи, опстане, претрпи многе политичке изазове и кризе, успоне и падове, али и да се снажно избори против свега, изјавила је Срни посланик у Народној скупштини Републике Српске Наташа Кулашинац.

“Тридесет година од настанка Републике Српске прилика је да се подсјетимо ставова и принципа стварања наше неоспориве Републике, а то је, прије свега, било из потребе за очувањем државности и идентитета српског народа на овим просторима”, истакла је Кулашинац.

Она је указала да се за то вријеме Српска сусретала са многим потешкоћама, посебно посљедњих година које карактерише све већа мржња и нетрпељивост.

Према њеним ријечима, у снажној борби да сачува властиту позицију дефинисану Дејтонским споразумом, Република Српска је свакодневно изложена великим притисцима.

“Република Српска поставила нам је трајни задатак да никада не заборавимо жртве које су је стварале, да бринемо о породицама погинулих бораца, инвалидима, грађанима, пензионерима и радницима, који су на било који начин претрпјели личну, материјалну или другу штету”, поручила је Кулашинац.

Она је свим грађанима Републике Српске пожељела срећан Дан Републике, истичући да је 30 година постојања Српске разлог за славље и јубилеј, кога карактерише својеврстан доказ њене зрелости.

Српски посланици прогласили су 9. јануара 1992. године Српску Републику БиХ, која ће касније бити именована као Република Српска, као одговор на намјеру Муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије те као реакцију на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ.

Скупштина српског народа прогласила је стварање данашње Републике Српске прије међунационалних сукоба и прије почетка грађанског рата у БиХ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДанас Сабор Пресвете Богородице
Сљедећи текстДан Републике прославити достојанствено