Насловна Магазин Култура „Нека нам Божић да храбрости да загрлимо једни друге душом и срцем“

„Нека нам Божић да храбрости да загрлимо једни друге душом и срцем“

79
0
Његова светост патријарх српски Порфирије пожелио је са божићног пријема који је у Загребу организовало Српско народно вијеће да Божић свима подари мира и храбрости да загрле једни друге душом и срцем.

– Мир Божији, Христос се роди! – поручио је патријарх на пријему, којем су присуствовали премијер Хрватске Андреј Пленковић, предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, градоначелник Загреба Томислав Томашевић, Веран Матић као изасланик предсједника Србије Александра Вучића и предсједник СНВ Милорад Пуповац.

Патријарх српски честитао је Божић свима који га славе по јулијанском календару, али и онима који су га прославили по грегоријанском календару, саопштила је Информативна служба Српске православне цркве.

Подсјетивши да је ово вријеме између два Божића, патријарх је оцијенио да су људи на овим просторима, али и широм европског континента уоквирени смислом, поруком и садржајем Божића, а то је рођење Христово.

Патријарх Порфирије истакао је значај мира као основне поруке Божића. „Мир међу људима значи давање простора и мјеста другоме, другачијем, да буде поред мене, да буде у мојој души и у моме срцу“, рекао је патријарх српски.

Оцијенивши да је различитост међу људима дар од Бога, патријарх је навео да она постоји да би се „разрасло оно што је једно и што је јединствено“.

– Да бисмо расли, како каже апостол Павле, у мјеру раста висине Христове, а то значи у мјеру свечовјека. Човјека који јесте потпуно утемељен у себи, у свом идентитету, али у исто вријеме који је апсолутно и до бескраја обогаћен другим и другачијим – указао је патријарх Порфирије.

Патријарх је поручио да је данашњица вријеме немира и страхова и истакао да немири нису оно што долази споља и да страх није оно што долази изван људи.

– Страх и немир су нешто што је у нама и што излази из нас. Шта то значи? То не значи да не постоје немири, невоље, проблеми који су изван нас, али да у исто вријеме ако мислимо да ми у себи, немирни, располућени, распарчани, у сукобу са самим собом, можемо ријешити и најмањи проблем, можемо успоставити и најмањи мир који нам долази споља и који је изван нас, у најмању руку смо у заблуди – указао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је указао да сви са собом и у себи прије свега морају стећи мир, а из тог мира и истинску и праву храброст како би могли, хватајући се у коштац са свим оним што је изван њих, једно по једно рјешавати.

– Најприје је важно да се помиримо са Богом, а за нас хришћане то значи да усвојимо систем вриједности на који нас јеванђеље позива. Тај систем вриједности је једноставан и гласи: „Љуби ближњега као самога себе“, и притом не постављај питање ко је теби ближњи, него се питај коме си ти ближњи. А ближњи си, и испуњаваш тада јеванђеље Христово и заповијест његову, сваком оном коме је потребан мир и коме је било шта потребно – рекао је патријарх.

Патријарх Порфирије је навео да се то постиже и када се показује љубав према другима, притом се не питајући шта је тај други којем се то показује учинио појединцу, већ шта тај појединац чини њему.

– На тај начин, и у разним другим димензијама, утемељен на Јеванђељу, човјек стиче мир у себи и, не само да чује ријеч Христову – „Не бој се!“, него и стиче истинску храброст да ограничи свој егоизам и похлепу како би дао простора другом да и он, ма колико мали био и гдје год био, на основу својих дарова допринесе општем добру – рекао је патријарх.

Патријарх Порфирије нагласио је да овим ријечима и молитвом Богу да свако стекне мир у себи, а онда и у својој породици, у свом окружењу, граду и својој земљи, жели да честита Божић како православним хришћанима тако и пост фестум, иако је то већ учинио, и онима који су славили Божић по грегоријанском календару.

ИЗВОРsrna
Претходни текстСПЦ и вjерници прослављају Божић – Мир Божји, Христос се роди
Сљедећи текстЗа православце плаћени изостанак са радног мјеста