Насловна Вијести Нема договора у ФБиХ, пропали преговори о измјенама Изборног закона?

Нема договора у ФБиХ, пропали преговори о измјенама Изборног закона?

153
0

Пропали су преговори политичких странака из Федерације БиХ (ФБиХ) о измјенама Изборног закона БиХ под медијацијом међународне заједнице, потврдио је предсједник СББ-а Фахрудин Радончић након завршетка преговора у Неуму.

“Преговори су пропали. Све странке, СДА, НИП, СББ, НЕС, били смо веома јединствени да не дозвољавамо да етничко јача у односу према држави БиХ. Пробошњачка делегација била је веома јединствена”“, рекао је Радончић.

Он је навео да испуњавање захтјева Хрвата не може ићи на штету мултиетничког.

“Сви смо поражени, овакав епилог да немамо приједлог законског рјешења могу додатно усложити веома компликоване односе између Хрвата и Бошњака”, рекао је Радончић.

Он је додао да је остала опција да се проба направити један састанак у Сарајеву.

“Нисам опстимиста. Ако уз моћне стране медијаторе нисмо дошли до рјешења, онда нисам оптисмита да ћемо то учинити сами. На столу је био електорски систем, али због заштитних механизама које су тражили Хрвати нисмо могли да их прихватимо”, рекао је Радончић.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да су током преговора политичких странака из Федерације БиХ о измјенама Изборног закона БиХ у Неуму били веома близу договора и да ће преговори бити настављени у Сарајеву.

Изетбеговић сматра да је ријешена ствар у вези са Домом народа Парламента Федерације БиХ, а да су били веома близу рјешењу питања избора члана Предсједништва.

“Били смо спремни да храбро искорачимо, тако да сматрам да преговори нису завршени, вјероватно ћемо их наставити сами. Приближено је доста добро. Идемо даље”, рекао је Изетбеговић послије преговора.

Он је додао да су сви сагласни што се тиче интегритета изборног процеса.

“Мислим да имамо скоро 80 страница амандмана које ћемо усвојити. Наставићемо преговоре у Сарајеву идуће седмице”, навео је Изетбеговић.

ИЗВОРГлас Српске/срна
Претходни текст,,Славија“ и ,,Фамос“ са великим амбицијама у наставак сезоне
Сљедећи текстТрново: Отворена канцеларија Кик- бокс савеза Републике Српске (ВИДЕО)