Насловна Вијести Република Српска Новак одликован “орденом Николе Тесле“

Новак одликован “орденом Николе Тесле“

186
0

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић одликован је “орденом Николе Тесле“, саопштено је из Теслине научне фондације /ТНФ/ из САД, коју како су навели, чине амерички Срби, Американци и обожаваоци српског генија из читавог свијета.

„Новак Ђоковић је нови Никола Тесла и нови српски геније. Својим делима уздигао је светску јавност, а нас Србе учинио поносним. Ми му се овим орденом захваљујемо и дајемо пуну подршку у његовом спортском, хуманитарним и патриотском раду“, наведено је у образложењу одликовања које је потписао предсједник ТНФ из Филаделфије Никола Лончар.

Према његовим ријечима, Никола Тесла и Новак Ђоковић су тијесно повезане личности, јер потичу из српског етноса, јер као Динарци и Срби физички личе, и јер су, што је за ТНФ било најважније, својим дјелима задивили свијет и показали менталну и духовну снагу српског народа. „Тесла и Ђоковић су данас симболи и амбасадори српског народа у свету“, рекао је Лончар.

Он је навео да је Никола Тесла цијелом свијету донио будућност, а да је Ђоковић створио будућност тениса и модерног спорта и нагласио да су повод за додјелу ордена „Николе Тесле“ најбољем спортисти свијета, непријатна догађања у Аустралији. „Исказана нетрпељивост, а у неким случајевима и мржња према Новаку, произвела је и мржњу према Србима, што не приличи државама и личностима из демократског света“ рекао је Лончар, а преноси „Спутњик“.

Он је најавио да ће орден Ђоковићу бити уручен првом приликом, а да амерички Срби предлажу да се Ђоковићу подигне и споменик у Њујорку, поред монумента Николе Тесле, који је Новак својевремено посјетио. Предсједник ТНФ Србија Зоран Буловић је рекао да је, према подацима ТНФ из Филаделфије, српски геније Никола Тесла данас најпознатији и најпопуларнији Србин на свијету са 63 милиона појављивања на интернету и 33 споменика и бисте у 20 држава свијета.

„Новак Ђоковић је уз раме Николе Тесле. Новак је најпопуларнији модерни Србин у свету. На интернету има 17,3 милиона појављивања. Носилац је два велика признања као најбољи тенисер на планети и као најбољи светски спортиста у 2021. години. У време ових догађања у Аустралији добио је милион нових порука из читавог света“, рекао је Буловић.

Орден „Николе Тесле“ установљен је у Теслиној научној фондацији прије неколико година, као одличје „У духу Николе Тесле“.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстОд понедјељка настава у школским клупама, осим у Требињу и Сокоцу
Сљедећи текстОдржан састанак о могућим мјерама за ублажавање аерозагађења у Источном Сарајеву и Сарајеву