Насловна Вијести Oбиљежавањe 27 година од одбране западних граница Републике Српске

Oбиљежавањe 27 година од одбране западних граница Републике Српске

32
0

Централна манифестација поводом обиљежавања 27 година од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије биће одржана данас у Козарској Дубици у организацији Одбора Владе Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја.

Програм почиње у 9.00 часова служењем свете литургије у порти Спомен-храма Свете Петке у Козарској Дубици.

Помен за погинуле српске борце и цивиле биће служен у 10.30 часова, након чега ће бити положени вијенци и цвијеће код спомен-крста, док су обраћање званичника и умјетнички програм предвиђени у 10.40 часова.

Најављено је да ће на обиљежавању овог догађаја присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, делегација Народне скупштине Републике Српске, те делегација Србије коју ће предводити министар за рад, запошљавања, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић.

На подручју Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице у хрватској агресији убијено је 107 лица, од којих 56 цивила и 51 припадника оружаних снага Републике Српске, док је 101 лице рањено.

Насеља и градови су претрпјели велика разарања и штете, а према подацима општинских комисија о процјени материјалне штете, у Новом Граду она износи 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстан је међу најзначајније датуме новије историје.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСвечана академија поводом Дана и крсне славе града Источно Сарајево(ВИДЕО)
Сљедећи текстВлажни коловози, опрез због одрона