Насловна Најновије Oд 14. до 16. маја „Јахорина економски форум“

Oд 14. до 16. маја „Јахорина економски форум“

45
0

 На Јахорини ће од 14. до 16. маја бити одржан „Јахорина економски форум“ – водећи регионални догађај у домену економије који окупља врхунске стручњаке, доносиоце одлука и пословне лидере који дискусијом долазе до релевантних закључака како побољшати јавне политике, економију и квалитет живота грађана БиХ и региона.

Отварање Форума под називом „Западни Балкан – дугорочни правци развоја“ планирано је за 14. мај у 14.00 часова у хотелу „Термаг“, након чега је за 14.45 часова предвиђена конференција за новинаре.

Према протоколу организатора, централни панел „Дугорочни правци развоја – западни Балкан“ почиње у 15.15 часова и на њему ће говорити предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Истог дана, од 16.30 до 17.20 часова педијатар, форензичар и супспецијалиста из медицине генетике Драган Приморац одржаће мотивационо предавање, а презентација „Београд Експо 2027“ планирана је од 17.20 до 18.20 часова у хотелу „Термаг“.

У хотелу „Вучко“ у 19.30 часова почиње Фестивал регионалних вина, најављено је из „Јахорина економског форума“, који је и организатор конференције.

Другог дана Форума, 15. маја, у „Термагу“ прва панел-дискусија „Један регион једно тржиште“ почиње у 10.00 часова и трајаће до 11.15 часова, а према најави, учесници су, између осталих, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, генерални директор компаније „М:тел“ Јелена Триван и Трајан Ангелоски из Привредне коморе Сјеверне Македоније.

На панелу „Утицај глобалних промјена на економије региона“, који ће трајати од 10.00 до 11.15 часова, према најави, говориће министар финансија у Савјету министара Срђан Амиџић, министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић, предсједници Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић, Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, као и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Од 13.00 до 14.15 часова на панелу о теми „Пољопривреда будућности – иновације у служби развоја“ планирано је да говори министар пољопривреде, шимарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић, те министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Ведрана Илић, као и, између осталих, Драган Шепа из Привредне коморе Српске.

Према протоколу, на панелу о регионалном енергетском тржишту од 11.45 до 13.00 часова учествоваће, између осталих, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, генерални директори електропривреда Републике Српске, Србије и Црне Горе Лука Петровић, Душан Живковић и Милутин Ђукановић.

Панел „Вино као амбасадор региона“ планиран је од 11.45 до 13.00 часова, а панел „Употреба вјештачке интелигенције у бизнису“ од 13.00 до 14.45 часова.

Према најави организатора, од 15.30 до 16.45 на панелу „Развој туристичке дестинације и менаџмент туризма“, између осталих, говориће министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић и федерални министар екологије и туризма Насиха Поздер.

Исте вечери у „Термагу“ је од 20.00 часова планиарана и презентација о упаривању вина и ракије са храном.

Трећег дана Форума панели почињу од 10.00 часова, а организатори су навели да је разговор са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем планиран од 13.00 до 14.15 часова.

Затварање „Јахорина економског форума“ предвиђено је за 14.30 часова.

„Јахорина економски форум“ већ седму годину окупља врхунске стручњаке, шефове држава, министре, представнике државних институција из цијелог региона, успјешне привреднике међународних и регионалних компанија, угледне научнике, представнике медија и културне раднике.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСтејт департмент: Ескобар одлази на нову функцију
Сљедећи текстАдвокати траже хитно ослобађање генерала Младића