Насловна Вијести Обиљежене годишњице смрти славних српских војсковођа

Обиљежене годишњице смрти славних српских војсковођа

227
0

Министар одбране Србије Небојша Стефановић предводио је данас на Новом гробљу у Београду државну церемонију полагања вјенаца и одавања почасти поводом обиљежавања 100 година од смрти генерала Павла Јуришића Штурма, 101 године од смрти генерала Живојина Мишића и 77 година од смрти војводе Петра Бојовића.

Стефановић је истакао да се данас поклања сенима славних војсковођа Јуришића, Мишића и Бојовића и и да је то један од начина да се не дозволи да успомена на њих, на било који начин изблиједи.

„Сваки од њих уткао је свој живот у темеље наше отаџбине, дао све своје знање, умеће, борио се целим својим бићем за слободну и независну Србију и за боље сутра нашег народа“, рекао је Стефановић, након полагања вијенца на гроб генерала Штурма.

Стефановић је нагласио да свјетска историја ову тројицу српских војсковођа сврстава у ред највећих војсковођа Првог свјетског рата, саопштено је из Министарства одбране.

„Дух сваког од њих и данас живи у нашим војницима, а њихове велике речи храбре нашу војску и одзвањају као водиља у преданом служењу отаџбини. Сваки од њих оставио нам је у аманет да се данас у миру и слободи боримо да градимо што снажнију и сложнију Србију. Исто тако смо им дужни да наша деца и потомци познају своју историју. Да знају и да се поносе што су рођена у земљи једног Живојина Мишића, Петра Бојовића и Павла Јуришића Штурма“, поручио је Стефановић.

Тројица истакнутих војсковођа умрла су у Београду – војвода Мишић 20. јануара 1921. године, војвода Бојовић 19. јануара 1945. године, а армијски генерал Павле Јуришић Штурм 14. јануара 1922. године.

ИЗВОРсрна
Претходни текстШпирић: Мораторијум на Инцков закон нормализује стање
Сљедећи текстВишеград: У припремном програму пред полазак у школу учествоваће око 60 дјеце