Насловна Вијести Источно Сарајево Одржан састанак начелника са представницима Удружења спортских риболоваца „Биоштица“

Одржан састанак начелника са представницима Удружења спортских риболоваца „Биоштица“

196
0

Након успјешно проведеног пројекта „Дођи на вир, пронађи мир“ чији је носилац Удружење спортских риболоваца „Биоштица“ у сарадњи са Туристичком организацијом општине Соколац, представници овог удружења одржали су састанак са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом и његовим сарадницима како би разговарали о даљим заједничким активностима на пољу промоције туризма и очувању и заштити животне средине.

Поменути пројекат представљао је дио друге фазе активности Виа Динарике, који финансирају Агенција САД за међународни развој и Агенција Републике Италије за развојну сарадњу, а који суфинансира и проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП). Укупан буџет пројекта износио је 18.255 КМ, од чега су средства по основу пројекта 15.602 КМ од којих је 50% или 7.801 КМ Општина Соколац и 2.653 KM лични рад чланова Удружења спортских риболоваца „Биоштица“.

Спроведен је кроз пет активности, и то: набавка рибље млађи и крупне поточне пастрмке, постављање информативних табли, ограничења и упозорења, потом уређење двије нове риболовне стазе и на крају промоција овог пројекта.

Потпредсједник Удружења спортских риболоваца „Биоштица“ Радислав Нешковић обавјестио је начелника општине Соколац о врсти и количини рибе која је пуштена у ријеке, те о осталим фазама овог програма.

„Порибљавање је успјешно завршено. Врста рибе је поточна пастрмка дунавског слива, и то 68.000 комада млађи и 750 килограма крупне рибе. Порибљавање је извршено на стази у селу Баре код Кнежине и на стази испод села Крушевци. Поред Биоштице, рибом је обогаћена ријека Каљина. У склопу друге активности израђене су и постављене табле са обавјештењима, а у оквиру треће уређене двије нове риболовне стазе. На једној стази важи искључиво правило „ухвати и пусти“, што значи да је на њој дозвољен начин риболова „флај фишинг“, а на другој стази је дозвољен и „флај фишинг“ и „спин“ – појаснио је Нешковић.

Због нетакнуте природе и авантуристичког туризма, Соколац је у посљедње вријеме постао значајно туристичко стајалиште за бројне посјетиоце, а бистре и чисте планинске ријеке представљају посебну туристичку вриједност. Укупна дужина ријечних токова износи 87 километара. Нешковић је подсјетио на важност рада на подизању еколошке свијести, да би ријеке, обални и приобални простор остали чисти, те да се мора дјеловати и репресивно према онима који загађују и несавјесно одлажу отпад

„Ми стварно немамо други начин да ријешимо проблем са бацањем смећа него да све обавијестимо да ћемо ми следећих неколико дана наћи средства за куповину 5 нових камера које ће бити постављене од улаза у Кнежину до почетка наше флај фишинг стазе. Све фотографије појединаца или таблица аутомобила које остављају смеће ће бити прослеђене комуналној полицији. Ми смо апеловали, молили, чистили али овај начин не даје резултате.“ – категоричан је Нешковић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица сагласио се да је одглагање смећа велики проблем, јер се квари слика чисте и очуване природе коју успјешно општинска адмнистрација промовише како у земљи тако и у свијету.

„У потпуности подржавамо рад Удружења спортских риболоваца „Биоштица“ што се види и из овог пројекта али и неких ранијих активности. Наравно да ћемо помоћи у набавци опреме за видео надзор, те да ћемо заједно са риболовцима, планинарима, кајакашима и свим осталим заинстересованим за очување и заштиту природе учинити све да искорјенимо несавјесно одлагање смећа и отпада те да нађемо начин да одвратимо али и санкционишемо починиоце.“ – рекао је Бјелица.

Наредни кораци када је у питању туристичка инфраструктура представљају разговори о изградњи рибарске куће, која би служила потребама Удружења спортских риболоваца „Биоштица“, рибочуварима те њиховим гостима и пријатељима. Заједно са партнерима из Виа Динарике и Туристичком организацијом, Општина Соколац ће потражити начине како да се овај пројекат реализује.

ИЗВОРсоколац срце романије
Претходни текстРачун Дома здравља одблокиран
Сљедећи текстСутра сунчано и хладно