Насловна Вијести Регион Одржана хуманитарна манифестација „Улица отвореног срца“

Одржана хуманитарна манифестација „Улица отвореног срца“

80
0

Бројни Београђани и гости пријестонице Србије искористили су лијепо вријеме да први дан Нове године проведу на отвореном, а велики број њих учествовао је у традиционалној хуманитарној манифестацији „Улица отвореног срца“, која је одржана у већини београдских општина са циљем да се прикупе средства за болесну дјецу.

Централни дио свечаности, одржан на пјацети испред позоришта Атељеа 212 у Светогорској улици, отворили су предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић и предсједник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, који су поздравили окупљене и честитали им Нову годину.

Послије ватромета, почео је „карневал црвених носева“, односно шетња са кловновским носевима, чијом куповином учесници манифестације обезбјеђују помоћ обољелим малишанима.

Манифестацији, која слави и подстиче хуманост, придружили су се глумци, музичари, улични аниматори, артисти, мађионичари и кловнови, који су увесељавали окупљене.

Међу њима је било највише дјеце, које су забављали дјечији хор „Чаролија“, Леонтина Вукомановић и гости, а након њих су наступили вокална радионица „Бистрик“, пјевач Душан Свилар и млади глумци.

Музику из Дизнијевих цртаних филмова изводили су „Музички чаробњаци“, а културно-умјетнички дио програма заокружили су оркестар „Отворено срце“ и Дувачки оркестар.

„Улица отвореног срца“ послије једногодишње паузе због пандемије вируса корона одржана је и на Врачару, Новом Београду, Раковици, Борчи, Обреновцу и у другим београдским општинама.

Традиционалну манифестацију, која је постала заштитни знак Београда, иницирали су глумци Атељеа 212 давне 1969. године, када су у Српској кафани, у којој су проводили вријеме између проба и представа, замијенили улоге са конобарима и служили госте.

Из овог несвакидашњег дружења настала је „Улица отвореног срца“, која је 1988. године званично ушла у календар најзначајнијих манифестација града Београда.

Од 2003. године у оквиру манифестације покренут је пројекат „Доктори кловнови“ и од тада се куповином и ношењем кловновских носева помаже болесној дјеци да лакше поднесу боравак у болницама.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Болници ,,Србија“ у протеклој години рођено 455 беба
Сљедећи текстБеоград: Првим бебама рођеним у 2022. години по 2.550 евра