Насловна Вијести Источно Сарајево Пале: Ускоро пријава комуналних проблема мобилном апликацијом

Пале: Ускоро пријава комуналних проблема мобилном апликацијом

245
0

Грађани Пала од ове године моћи ће да пријављују комуналне проблеме путем мобилне апликације „грађанска патрола“, док ће општинске службе примати пријаве грађана преко веб-софтвера путем којег ће на њих и реаговати, саопштено је из Општинске управе.

Апликација ће бити доступна бесплатно за кориснике мобилних телефона са оперативним системима андроид и IOS, то јест биће доступна путем „гугл плеј“ и „ап стора“.

„На овај начин биће омогућено да грађани ове општине или случајни пролазници путем својих мобилних телефона, са мјеста догађаја, пошаљу фотографије или пријаве неки комунални проблем било гђе у граду, без обзира на то да ли је ријеч о непроходном путу, обореном дрвету, проблему са гријањем или илегалној депонији“, наводи се у саопштењу.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, рекао је да су Пале, пратећи тренд убрзаног развоја града за који многи с разлогом кажу да је једна од најбољих и најљепших средина за живот у овом дијелу Републике Српске, отвориле врата бројним посјетиоцима – туристима, студентима, спортистима и другим гостима које овдје привлаче природне љепоте и еколошки здрава средина.

„Наша обавеза је већа, као и опређељење да свакодневно унапређујемо квалитет живота у граду. Увјерени смо да ће нам мобилна апликација `грађанска патрола` бити од велике помоћи на том задатку“, истакао је Југовић.

Он наводи да ће се примјеном овог система олакшати комуникација институција и грађана, а самим тим и обезбиједити бржа реакција надлежних органа.

Бранко Васиљевић, бизнис-дивелопер у предузећу „Ди-Ви-Си солушнс“ /DVC Solutions/ рекао је да је њихов основни мотив за улазак у овај пројекат била тежња да допринесу локалним заједницама и модернизују начин на који ће дјеловати.

„То ће почети од грађана који требају да пријаве неправилности око себе, па до локалних заједница, чија је обавеза да реагују на пријаве. Често чујемо људе око себе да се жале на тромост и пасивност система, сад коначно обичан грађанин има ефикасан алат да утиче на бржу реакцију надлежних служби“, истакао је Васиљевећ.

Он је истакао да се нада да ће пројекат и рјешење наићи на добар одзив грађана, који ће позитивно утицати на услове живота у локалним заједницама.

Апликацију прилагођену Палама донира „Ди-Ви-Си солушнс“ кроз пројект „Паметни градови ка дигиталној трансформацији“, а који се реализује кроз развојно партнерство са компанијама „Ланако“ и „Ди-Ви-Си солушнс“, у оквиру програма „Дивелоуп“ /developpp.de/.

Програм спроводи Њемачко друштво за међународну сарадњу /ГИЗ/ у име Савезног министарства за економску сарадњу и развој Њемачке /БМЗ/, а у сарадњи са удружењем „Бит алијанса“.

ИЗВОРсрна, фото Мариана Регоје/РАС СРБИЈА
Претходни текстЛисице све чешће обилазе контејнере
Сљедећи текстПрикупљена средства за лијечење Слађане Добриловић – Милић