Насловна Вијести Палмер: Добра основа за наставак разговора

Палмер: Добра основа за наставак разговора

189
0

Специјални изасланик САД за изборну реформу Метју Палмер изјавио је на преговорима са странкама из Федерације БиХ у Неуму било значајног степена консензуса о неким аспектима, те да су елементи у којима је постигнут договор добра основа за наставак разговора.

Ништа није договорено док се све не договори. Морамо имати пакете мјера који ће бити једни другима равнотежа. Не можете рећи – е сад ћемо ово оставити по страни идемо радити нето друго – рекао је Палмер новинарима послије преговора о изборном законодавству у БиХ.

Он је додао да свачији интереси морају бити избалансирани како би на Парламенту било могуће добити већину и имплементирати.

Палмер је навео да се није дошло до краја процеса, те да питања о којима је разговарано неће нестати са сцене.

– Осигуравање демократских процеса у овој земљи и изборног процеса, који је правичан и подразумијева интегритет, је нешто чему стремимо и што укључује имплементацију пресуда Суда за људска права и пресуда у другим предметима што ће помоћи БиХ да напредује према ЕУ  -рекао је Палмер.

Исто тако, каже, потребно је изнаћи одговарајући изборни модел који ће омогућити Хрватима да имају адекватно представљање у институцијама, осигурати да су институције у ФБиХ довољно јаке.

Он је нагласио да ће се та питања морати рјешавати, а САД, као и ЕУ биће партнери у том процесу, те је истакао да су странке направиле велики помак када је ријеч о измјенама закона у вези са интегритетом изборног процеса.

Директор за западни Балкан при Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст навела је да су разговори били добри и конструктивни, те да ће бити настављени у наредним данима.

– Примарна сврха је била омогућити боље разумијевање захтјева за спровођење пресуда и елиминисање дискриминације које се тичу избора за Предсједништво и домове народа. Имамо наду за наставак дијалога – рекла је Ајхорст.

ИЗВОРСрна
Претходни текстДодик: Неуспјех преговора у Неуму лош за укупне односе у БиХ (ВИДЕО)
Сљедећи текстАлександар Шурлан побједник је дводневног „Хуко Хуко купа“ у Фочи