Насловна Вијести Регион Патријарх Порфирије: Љубав и мир су скупоцјене ријечи

Патријарх Порфирије: Љубав и мир су скупоцјене ријечи

76
0

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је божићну литургију у Храму Светог Саве у Београду, у присуству великог броја вјерника, а у бесједи је поручио да су мир и љубав скупоцјене ријечи и да је порука данашњег дана „растопите мачеве и претопите их у плугове“, као што је рекао пророк Исаија.

„Ту је одговор колико има мира у нама и колико желимо да га ширимо око себе. Не може бити мира у нашој души“, истакао је српски патријарх, који је данашње вријеме упоредио са временом када је рођен Христос Богомладенац.

Он је подсјетио да је данас мноштво неспоразума међу људима, много више туге и страдања, него ли радости и узрастања, много искључивости, чак и мржње, те додао да је тако било и у временима када је Бог послао сина свог међу нас.

„Мноштво болести, страдања, смрти, епидемија, ратова, ропства, насиља. Тада је Бог изабрао да се далеко од људских очију, од метежа, у пећини роди од дијеве син његов“, навео је патријарх Порфирије.

Он је рекао да се данас слави најважнији догађај у историји људског рода – моменат када је син Божји дошао међу људе и постао један од нас, човјек, те да је Витлејемска пећина, љубављу загријана и обасјана суштинским миром постала срце универзума и читаве творевине.

Патријарх Порфирије је навео да је из те пећине куцао живот за читав људски род, јер се у њој родио онај који је дошао да донесе мир и покаже ко је Бог и какав треба да буде човјек и да је Бог љубав.

Наводећи да је љубав смисао људског живота, патријарх српски је рекао да се данас најчешће помињу ријечи – мир, љубав, заједница, али да свако треба да завири у своје срце и душу да добије одговор колико тога има у себи.

„Имамо и страх, а тамо где је љубав и Господ, нема страха. И демонске силе беже од Витлејемске пећине, али и од сваког срца које се преточило у Витлејемску пећину, а камоли силе овог свијета. Тамо где има љубави, нема страха“, рекао је патријарх Порфирије.

Према његовим ријечима, непрестано говоримо како имамо љубави, а бринемо се за своје животе, плашимо се смрти, чинимо све да до ње не дође, док у Витлејемској пећини, у срцима нашим, непрестано трепери и присутна је вјечност и живи Бог.

„Нека би Господ дао да на данашњи дан, испуњени Христом, за тренутак макар отворимо прозоре и врата својих срца, да дух Сина Божјег усели се у наше душе. И онда ће се уселити и мир и радост и љубав. Неће бити страха“, навео је српски патријарх.

Он је додао да ће човјек тада имати мјеста у свом срцу за сваког човјека и да ће људи имати чврсту спознају да су потребни једни другима и да не могу једни без других, ма колико били различити, и понекад употребљавали међусобно оштре ријечи.

„Важније од свега је да будемо једно у породици, у народу, а онда када смо тако једно, онда смо спремни да градимо јединство са свим људима и са читавим светом, људским родом, јер пре свега смо једно као људски род, а онда и нешто посебно“, рекао је патријарх Порфирије.

Он је пожелио православним вјерницима мир од Бога, љубав и радост и свако добро и да се сабирају у храмовима, исто као што је читав свијет био сабран у Витлејемској пећини.

„Нека вас све Господ благослови, срећан Божић, живели нам много година. Мир Божји, Христос се роди!“, поручио је српски патријарх Порфирије у бесједи.

Након литургије, у Храму Светог Саве, као и у другим храмовима, прочитана је Божићна посланица коју традиционално патријарх Српске православне цркве упућује поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића.

Потом је услиједило причешћивање свештенства и вјерника.

ИЗВОРsrna
Претходни текстДодик: Будућност Српске – аутономија
Сљедећи текстПогледајте какво нас вријеме очекује у суботу