Насловна Магазин Култура Пет фаворита за Оскара

Пет фаворита за Оскара

184
0

Свемирска бајка „Дина“, тинејџерска хроника с укусом седамдесетих „Пица од сладића“ и нова верзија мјузикла „Прича са западне стране“ у режији Стивена Спилберга, постали су фаворити за холивудске награде које ће се додјељивати у предстојећим мјесецима, након што су у четвртак номиновани у разним самосталним изборима филмске индустрије.

Сва три филма су зарадила номинације удружења редитеља, продуцената и сценариста, што их чини изгледним кандидатима и за најпрестижнију награду – Оскар. Свечана додјела златних статуа ће ове године бити у врло касном термину, након што је одложена за 27. март, а Академија филмских умјетности и науке ће номинације објавити 8. фебруара.

Уз споменуте филмове, међу највећим изгледним добитницима Оскара налазе се још два филма која су зарадила неколико независних номинација, а то су „Белфаст“ и „Снага пса“.

Стручњаци сматрају Америчко удружење редитеља врло поузданим индикатором за Оскаре, јер су побједници у њиховом избору у посљедњих 18 година у 16 наврата освојили и златну статуу.

Истих пет филмова номиновали су и редитељи и продуценти.

Овогодишњи кандидати за награду Америчког удружења редитеља су Кенет Брана за „Белфаст“, Џејн Кампион за „Снага пса“,  Денис Вилнев за „Дину“, Пол Томас Андерсон за „Пицу од сладича“ и Стивен Спилберг за „Причу са западне стране“.

За награде Удружења сценариста од споменутих филмова бориће се „Дина“, „Пица од сладића“ и „Прича са западне стране“,  док „Белфаст“ и „Снага пса“ нису номиновани.

ИЗВОРРТРС, агенције, фото The Telegraph
Претходни текстФоча: Почео дводневни лов на младицу
Сљедећи текстВише од половине становника Фоче примило двије дозе вакцине