Насловна Вијести Република Српска Потврђена оптужница за злочине у Храсници

Потврђена оптужница за злочине у Храсници

166
0

Суд БиХ потврдио је оптужницу против бивших припадника тзв. Армије РБиХ, Сенада Гаџе, Заима Лаличића и Суље Хебиба, за ратни злочин против цивилног становништва на подручју Храснице код Сарајева, наводи Бирн.

Гаџо, Лаличић и Хебиб су оптужени као припадници Првог корпуса тзв. Армије РБиХ, гдје су обављали дужност стражара у војном притвору.

„Они се терете да су починили незаконита затварања, убиства, мучења, злостављања, мучења на понижавајуће начине, тјелесна сакаћења и друге тешке облике злостављања“, навело је раније Тужилаштво БиХ у свом саопштењу.

Према оптужници, они су ове злочине починили током 1992, 1993. и 1994. године.

Гаџо је оптужен, између осталог, да је једну особу давио и ударао док није подлегла, као и да је једној особи након што ју је тукао, одсјекао дио полног органа.

Гаџи и Лаличићу се оптужницом ставља на терет и премлаћивање особа које су биле затворене у основној школи „Алекса Шантић“, као и у гаражама између небодера у Улици Алексе Бојовића Брке, док је Хебиб такође оптужен за премлаћивање у објекту у овој улици.

Заим Лаличић је 2015. осуђен пред Судом БиХ на шест година затвора за силовање и нечовјечно поступање у Храсници.

Адвокат Сабина Мехић која је заступала Лаличића у том предмету, потврдила је за Бирн да је он изашао из затвора 25. јануара ове године, након што је одслужио затворску казну.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстПацијентима на располагању услуге васкуларног хирурга
Сљедећи текстПолиција истражује још један случај могућег злостављања у Дому Рада Врањешевић