Насловна Вијести Преговори о измјени Изборног закона улазе у завршну фазу

Преговори о измјени Изборног закона улазе у завршну фазу

157
0

Техничке измјене Изборног закона БиХ, које се тичу финансирања избора и изборне кампање, веће транспарентности бирачког списка, именовања бирачких одбора, скенирања гласачких листића и слично требало би да буду усвојене, без обзира да ли ће бити постигнут договор о начину избора чланова Предсједништва, федералног и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Ову поруку члановима Интересорне радне групе за измјену изборног законодавства пренијели су међународни посредници Метју Палмер и Ангелина Ајнхорст.

Но, међу странкама из Српске и Федерације нема сагласности да ли техничке измјене треба усвојити посебно или у пакету с политичким.

Преговори о измјени Изборног закона улазе у завршну фазу. Међународни медијатори су пред домаће политичке лидере ставили своје приједлоге, првенствено како да се технички побољша и заштити изборни процес. Између осталог, предлажу оптичко скенирање гласачких листића.

Члан Интересорне радне групе ПС БиХ за измјене изборног законодавства Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да су СНСД и Српски клуб заинтересовани за побољшање изборног процеса, али да нису спремни да прихвате експериментална рјешења за која се не зна да ли су проводива и да ли ће унаприједити тај процес.

У фокусу међународних медијатора је више тзв. техничких рјешења – финансирање избора ако нема усвојеног буџета, именовање бирачких одбора, прецизније дефиниције забрањеног говора и преурањене изборне кампање, границе изборних јединица, већа транспарентност бирачког списка, финансирање изборне кампање. Све је потребно урадити у фебруару да би у марту, најкасније у априлу, Парламентрана скупштина усвојила измјене Изборног закона јер се у мају расписују избори.

– Нисам сигурна да има политичке воље да се иде на „техничке измјене“. Нема од стране ХДЗ-а и владајућих странака из Републике Српске, мислим на СНСД, воље за то, а странке из опозиције из Републике Српске и ФБиХ су за овај пакет – рекла је Алма Чоло, члан Интерресорне радне групе.

Новаковић Бурсаћ каже да је становиште представника СНСД-а и Српског клуба да се не могу изјашњавати о овом пакету, јер за њих измјене и допуне закона подразумијевају, прије свега, постизање политичког договора о кључним питањима који су лоцирани у Федерацији.

Бранислав Бореновић /ПДП/ члан Интерресорне радне групе каже да је техничка димензија зврло важна, можда чак и суштинска измјена Изборног закона.

–  Чекајући ту политичку димензију, мислим да треба трагати ка томе да се уваже овакве измјене и допуне – истакао је Бореновић.

Бореновић данас безуспјешно „пегла“ јучерашње изјаве колега опозиционара Ненада Нешића и Мирка Шаровића који су рекли да пристају на избор члана Предсједништва без етничког предзнака, док је став СНСД-а и његових партнера да се бира Србин или остали. Ни Бореновић није јасан.

– Можда није била добра интерпретација, наш став је и остајем при томе, да је Република Српска једна изборна јединица која бира свог члана Предсједништва БиХ са или без етничке одреднице – каже Бореновић.

Политички договори о измјени Изборног закона остављени су за Неум, гдје ће дио бошњачких и сви релевантни хрватски званичници под медијацијом САД и ЕУ покушати постићи договор. У супротном, одржавање избора је под знаком питања, а Федерација и даље остаје нефункционални дио БиХ.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстИ наредну седмицу у Сокоцу настава на даљину
Сљедећи текстПочеле припреме фудбалера Фамоса