Насловна Вијести Источно Сарајево Присјећањем на погинуле српске борце почело обиљежавање Дана Републике Српске

Присјећањем на погинуле српске борце почело обиљежавање Дана Републике Српске

169
0

Присјећањем на погинуле српске борце у одбрамбено-отаџбинским ратовима, данас је на Палама почело обиљежавање Дана Републике и њеног 30. рођендана.
Помен погинулим борцима служен је у Цркви Успења Пресвете Богородице, након чега су вијенце на централно спомен-обиљежје положили представници општинске
Борачке организације, града Источно Сарајево, елитне јединице Војске Републике Српске „Бели вукови“, те припадници Полицијске управе Источно Сарајево.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је новинарима да су три деценије постојања Републике довољан период да се покаже шта Република представља за Србе.

„Истина која се ту најбоље показује јесте овдје на Палама, у Источном Сарајеву, мјесту гдје је Република заиста створена и настала. Она је са овог мјеста највише брањена, али и остали дијелови Српске су једнако значајни за њен настанак и зато се на адекватан начин треба прославити Дан Републике“, истакао је Ћосић.

Ћосић каже да је данас и прилика да се покаже да укупно 30.000 живота датих за Републику Српску није дато узалуд, те да са генерацијама које долазе пренесе у аманет да морају заувијек да је чувају.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је Дан Републике и истакао да данас имају посебан пијетет према људима који су је бранили и дали живот за стварање Републике.

„Општина Пале са посебним сензибилитетом данас слави овај дан јер су на простору Сарајевско-романијске регије уклесани темељи Републике и писана историја за сва времена“, навео је Југовић.

Југовић подсјећа да је за одбрану и стварање Републике Српске много крви проливено, много офанзива одбијено да би на крају Дејтонским мировним споразумом људи били принуђени да са вјековних огњишта са собом носе најсветије чланове погинулих породица и формирају војничко гробље Мали Зејтинлик које је светиња.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Пале Јасна Гавриловић Лазаревић каже да су Пале ратна престоница Републике Српске и да данас шаљу посебну поруку да се не смију заборавити борци, њени ствараоци.

Програм обиљежавања Дана Републике на Палама биће завршен сутра у сали Културно-спортског центра Пале када ће бити одржано поетско вече под називом „Српској с љубављу“.

Публици ће се од 19.00 часова представити пјесници Недељко Зеленовић и Горан Врачар, док ће у музичком дијелу програма наступити Милица Чамур, Слађана Маринковић, Јована Обрадовић и Тања Кењић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМлади из Братунца развили су заставу дужу од сто метара
Сљедећи текстКараџић Јовичевић пренијела поруке оца Радована (ВИДЕО)