Насловна Вијести Радановић: За Србе у ФБиХ, 9. јануар је највећа побједа српског народа

Радановић: За Србе у ФБиХ, 9. јануар је највећа побједа српског народа

173
0

Република Српска је највећа побједа српског народа током ратова деведесетих година, изјавио је данас Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Радановић је навео да то говори с аспекта српског народа који је живио на подручју данашње Федерације БиХ /ФБиХ/, појаснивши да су почетком грађанског рата Срби из општина гдје нису били већински народ спас и мир од убијања и малтретирања нашли у Републици Српској.

– Бјежећи од повампирених муслиманских ханџар дивизија и усташких јединица, сада умивено названих тзв. Армија БиХ и ХВО, Срби су спас нашли тамо гдје је постојала организована српска држава, Република Српска – рекао је Радановић.

Он је напоменуо да је у почетку Српска Република БиХ, а касније Република Српска прихватила све Србе из цијеле БиХ, обезбиједила им смјештај и основне животне потребе.

– Срби из општина гдје су били већински народ, Илијаш, Илиџа, Вогошћа, Хаџићи, Ново Сарајево/Грбавица, Петровац, Дрвар, Сански Мост, Кључ, Грахово, Гламоч, Доњи Вакуф/Србобран, Јајце били су своји на своме и живјели у тим општинама до краја 1995. године, када је тај простор неправедно морао припасти ФБиХ – рекао је Радановић.

Према његовим ријечима, Срби из ФБиХ све вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата борили су се у Војсци Републике Српске и српском МУП-у, а процентуално учешће у броју погинулих бораца Војске Републике Српске који су поријеклом из ФБиХ, много је веће у односу на број погинулих из других општина.

– Да нема Републике Српске, Срби у ФБиХ били би без ослонца и чврсте руке која помаже. Као што је Србија мајка Републици Српској, тако је Република Српска мајка Србима у Федерацији – закључио је Радановић поводом Дана Републике.

Република Српска 9. јануара слави 30 година постојања.

Српски посланици прогласили су 9. јануара 1992. године Српску Републику БиХ, која ће касније бити именована као Република Српска, као одговор на намјеру муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије те као реаговање на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ.

Скупштина српског народа прогласила је стварање данашње Републике Српске прије било каквих међунационалних сукоба и прије почетка грађанског рата у БиХ.

ИЗВОРСрна
Претходни текстМитрополит Јоаникије: Опростимо и замолимо за опрост
Сљедећи текстНа Божић облачно са слабим снијегом