Насловна Вијести Република Српска Рагуж: Имамо капацитет да формирамо хрватски ентитет у БиХ

Рагуж: Имамо капацитет да формирамо хрватски ентитет у БиХ

169
0

Предсједник Хрватске републиканске странке Славен Рагуж, сматра да без јачег ангажмана и конкретног притиска међународне заједнице не може доћи до договора о Изборном закону на састанку у Неуму, због чега је позвао на оснивање хрватског ентитета у БиХ.

„Имамо све инструменте у својим рукама и можемо ријешити хрватско питање. Већ сутра можемо основати хрватски ентитет и хрватску банку у БиХ. Пребацити сав платни промет општина, кантона и предузећа преко ње. Сада смо зрелији и знали бисмо како то да учинимо. Имамо и своје партнере који су чланови ЕУ. Ова генерација има капацитет за то“, поручио је Рагуж.

Он је предложио реорганизацију Федерације БиХ, у складу са основним начелима Вашингтонског споразума и оснивање два велекантона – Посавско-херцег-босанског као већинског хрватског ентитета и Босанско-подрињско-крајишког, као већинског бошњачког ентитета, преносе федерални медији.

Према његовим ријечима, била би формирана и три дистрикта која су сувласништво ова два кантона – дистрикт Травник, дистрикт Ускопље-Горњи Вакуф и дистрикт Мостар.

„Овим моделом би се, практично, за 58 одсто редуковао бирократски апарат. Федерација би постала конфедерација са два велекантона, што би анулирало касније у потпуности федерални ниво. Имали бисмо јединице локалне самоуправе, два велекантона и државни ниво“, објаснио је Рагуж.

ИЗВОРсрна, фото Јабука.тв
Претходни текстСрбија: У 2021. години највећи број преминулих још од Другог свјетског рата
Сљедећи текстГодишњица пада Јатовог авиона изнад Чехословачке