Насловна Вијести Регион РИК одлучио гдје могу гласати грађани са Космета

РИК одлучио гдје могу гласати грађани са Космета

218
0
Репубичка изборна комисија у Србији донијела је вечерас одлуку према којој ће гласачи са Косова и Метохије, будући да Приштина није допустила Србима да гласају на референдуму, своје право моћи да искористе на бирачким мјестима у Куршумлији, Рашкој, Новом Пазару и Врању.

Образлажући приједлог одлуке, предсједник РИК-а Владимир Димитријевић је рекао да је обавеза да се свим гласачима, па и онима са Косова и Метохије, омогући да остваре своје Уставом гарантовано право, посебно имајући у виду да је референдум једно од права које се остварује непосредним учешћем грађана.

Зато је предложено да се, након што привремене институције самоуправе у Приштини нису дозовлиле одржавање референдума, односно прикупљање листића на Комету, умјесто на Косову и Метохији, гласа у четири града централне Србије.

– Гласање би се вршило на 45 бирачких мјеста, у та четири града, тако што ће број бирача на већ постојећим бирачким мјестима бити увећан за број бирача који је ушао у онај укупан број који смо већ утврдили на сједници прије два дана. Након усвајања одлуке, све би било објављено са бројем бирача на овим мјестима у Службеном гласнику. Тако бисмо пружили шансу бирачима са Косова и Метохије да искористе своје право – рекао је Димитријевић.

Он је појаснио и да се гласови бирача са Косова и Метохије неће одвојено утврђивати, већ да ће постојати једна гласачка кутија, изводи из бирачких спискова биће спојени, а гласови на бирачким мјестима у та четири града утврђивани збирно.

Димитријевић је, отварајући сједницу, посебно поздравио колегу, члана РИК-а Марка Јанковића, који је синоћ приведен на административном прелазу Мердаре, док је допремао референдумски материјал.

Он је додао да је Јанковић синоћ покушао да, у складу са досадашњом праксом, на протеклим изборима, преда материјал представницима ОЕБС-а на административним прелазима, након чега би они наставили са даљом процедуром.

– Умјесто тога, наш координатор, заједно са возачима и представницима Поште био је задржан и пуштен тек у раним јутарњим часовима – додао је Димитријевић.

Он је подсјетио и да се бирачка мјеста сутра ујутру отварају у 7.00, а затварају у 20.00 часова.

ИЗВОРsrna
Претходни текстОтворен трећи зимски џудо-камп (ВИДЕО)
Сљедећи текстСпецијалци послати у јужну Косовску Митровицу – стање приправности